Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Video

Een tijdje terug ruilde ik Sony camerauitrusting in voor eentje van Olympus vanwege mijn geplande trip op mijn motor door Europa. Natuurlijk betekende dit dat niet alleen de camera's maar ook de objectieven vervangen moesten worden.

De keuze van het objectief is niet alleen een kwestie van getallen, maar meer een van het gewenste uiterlijk en het bijbehorende effect op de kijker. Elk objectief heeft verschillende manieren van beeldcompositie, zoals de mogelijke sterkte van de scherptediepte of het sfeereffect van het beeld. Deze factoren kunnen bewust worden gebruikt als stilistische aspecten om de emoties van de kijker te beïnvloeden.

Laten we eens kijken naar de brandpuntsafstanden die ik het liefst gebruik voor mijn videoprojecten en de bijpassende objecten die ik er altijd bij gebruik.

25-40 mm portret:

De meeste objectieven die ik gebruik hebben een F2.8-diafragma, dus het is makkelijk om een ​​mooie bokeh (achtergrondonscherpte) mee te maken. Met betrekking tot het brandpuntsafstandbereik voor een portret, wat ik het meest waardeer, ondanks de geringe afstand tussen de camera en het model, net als zoal die tussen het model en de achtergrond, is het mogelijk een zacht bokeh-effect te creeeren terwijl veel details van de afbeelding blijven. Om deze afstand te overbruggen, gebruik ik de M.Zuiko Digital ED 12-40 mm F2.8 PRO, omdat dit objectief het mogelijk voor me maakt om moeiteloos te kunnen switchen tussen liggend en staand beeld. Dit objectief is eigenlijk mijn favoriet en ik gebruik het heel vaak

7-25 mm Groothoek:

Dankzij de grote scherptediepte biedt deze brandpuntsafstand de kijker een overzicht van het hele landschap. Bijna elk deel van het beeld is scherp met een ruim beelddetail, waardoor het een zeer goede benadering van het gezichtsvermogen is en een informatief effect biedt. Ik kan het bereik van 12-25 mm goed dekken met de M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO, wat het, zoals al eerder gezegd, tot een van mijn favorieten maakt. Mocht de instelling ooit wat extremer zijn, gebruik graag ik de M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO. Met dit objectief, kan ik veel meer van de omgeving vastleggen en geniet ik vooral van het spelen met de symmetrie van architectonische elementen.

Close ups:

Als het gaat om video, vormen close-ups altijd een mooi contrast met de meer informatieve groothoekopnamen en bieden de kijker daarmee de kans om de fijnere details te zien. In de opvolgende beelden krijgt de kijker weinig beeldinhoud vanwege de kleine scherptediepte, maar ze zijn wel erg intens. Voor close-ups maak ik vaak gebruik van de M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO, waarbij ik me een paar stappen van het onderwerp verwijder, om vervolgens visueel weer dichtbij te komen met de maximale brandpuntsafstand van 150 mm. Dit zorgt voor een extreme achtergrondwaas en de aandacht van de kijker is volledig gericht op het getoonde detail.

 150 en 300 mm telefoto:
Ik gebruik zelden telelenzen in mijn dagelijkse werk, omdat ik meestal dicth genoeg bij mijn onderwerpen kan komen, zonder lange brandpuntsafstand. Als het nodig blijkt te zijn,dan ben ik goed uitgerust met de M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO dankzij het hoge zoombereik en kan ik ter plekke beslissen hoe dichtbij of ver af van het onderwerp ik wil zijn. Bij het maken van natuurfoto's is een telelens zoals de M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO cruciaal voor het filmen van dieren zonder ze weg te jagen.

Het doelgerichte gebruik van verschillende beeldinstellingen (close-up, half-close, lange opname, enz.) in combinatie met het switchen tussen de verschillende sterkten van beeldinhoud maakt video zeer opwindend. Schakelen tussen dichtbij en veraf, scherp en wazig geeft de ogen van de kijker een moment om te ontspannen tussen de opnamen door. Dit is belangrijk om de aandacht van de kijker te behouden.

Verder met mijn ervaringen met objectieven.
Zowel tijdens mijn reis als in mijn dagelijkse werk werd duidelijk dat de overstap naar de Olympus-zoomlenzen een geweldige beslissing met veel voordelen. Met slechts 3-4 objectieven in mijn tas kan ik het gehele brandpuntsafstandbereik bestrijken, waarvoor ik vroeger ongeveer 7-8 objectieven voor bij me had, en dus een flink gewicht. Dankzij de zoom hoef ik niet meer steeds te wisselen met een objectief met een bepaalde brandpuntsafstand of mijn positie te veranderen voor de juiste beelddetails. Deze tijdsbesparing geeft me een ongelooflijke flexibiliteit en stelt me ​​in staat om snel momenten vast te leggen zonder ook maar iets te missen.

Een ander voordeel van de Olympus-objectieven is de focusring (ik zal er nooit meer zonder zijn).
Hiermee kan ik snel en intuïtief schakelen tussen handmatige en autofocus direct op de lens terwijl ik de camera vasthoud tijdens het fotograferen. Ik kan dus spontaan beslissen hoe de focus zou moeten uitpakken zonder een knop op de lens of op de camera aan te raken waardoor ik het beeld mogelijk zou kunnen vervagen.

Vanwege de robuustheid van de objectieven, heb ik ook meer flexibiliteit bij het plannen van buitenopnamen. Zelfs op zeer mistige of regenachtige dag van opname hoef ik me geen zorgen te maken over de hoge luchtvochtigheid en kan ik er zeker van zijn dat de lenzen altijd klaar zijn voor gebruik, zodat ik me volledig kan concentreren op het correct vastleggen van de spannende onderwerpen.

Ik ga in de toekomst absoluut mijn videografie-uitrusting uitbreiden met nog een paar objectieven. Het mooie is dat de beeldstabilisatie in de camerabehuizing zit en dus ongeacht welke objectief ik gebruik, ik kan gemakkelijk filmen vanuit de hand en zelfs bewegende panorama-shots (pans) en volgopnames toevoegen zonder het gebruik van een cardanische ophanging (gimbal). Ik heb al een paar objectieven op het oog en ik kijk ernaar uit ze uit te proberen.

Auteur, fotograaf en videograaf: Carolin Nina Jasiak

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur