Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Video

Daar waar de oceaan en de hemel elkaar ontmoeten, waar gigantische zeemonsters de wateren beheersen en waar de piraten hun schatten begraven – hier is het misschien waar we zeemeerminnen zullen tegenkomen, over wie verteld wordt als de duisternis valt en onze zintuigen bedwelmd zijn door een drankje te veel…

Mexico wacht op ons, met zijn mysterieuze culturen verborgen in ruïnes volledig geabsorbeerd door diepten van het regenwoud. Wij, een team van onderwaterfotografen, videograven, grotduikers en een topmodel uit de VS, gaan diep de jungle in op het schiereiland Ycatán– waar de tropische regenwouden uitgestrekt liggen, als een groen tapijt over de vlakten en waarbij het landschap getekend wordt door een volkomen ondoordringbare flora. Het is op deze magische plek waar toegang krijgt tot de mystieke en donkere onderwaterwereld: de verborgen wereld van de cenotes, een locatie voor onze bijzondere en buitengewone modeshoot onderwater.

Mijn vrouw Melanie en ik duiken in de onderwerelden van de Maya’s om America’s topmodel Hannah Fraser alias Hannah de zeemeermin in de Mexicaanse cenotes op de meest spectaculaire wijze te fotograferen. Vandaag draait alles om Mexicaanse grotten in plaats van de Parijse ‘runways’. Ons project is al een tijdje geleden gepland en dient met uiterste concentratie zorgvuldig uitgevoerd te worden. Een gedetailleerde en grondige briefing is het begin van onze adembenemende avontuur. Markus Fleischmann, in bezit van de Pro Dive International, en onze duikgids Matt leggen alle gedragsregels uit waar we over na moeten denken tijdens een duik zoals deze in een cenote. Duidelijke richtlijnen, duidelijke regels. Geen gemaar, en als-en. Dit is met name erg belangrijk want we maken de foto’s voor de allereerste keer IN de cenote en niet VOOR de grot.

Het water bij de ingang is kristalhelder en toont zich in verschillende ongelooflijke tinten blauw, groen en turquoise. De watertemperatuur ligt rond de 25°C en is een welkome afwisseling zo midden in het hete Mexicaanse regenwoud. We komen een paar zoetwater schildpadden tegen als we de grot induiken die aan de deels gevuld is met lucht. Het is dus makkelijk toegankelijk voor ons model Hannah. We raken gefascineerd door de indrukwekkende lichteffecten bij de ingang van de grot. Zonnestralen dringen door het kristalheldere water en banen een weg naar de grond waar ze een spectaculaire dans opvoeren.En daar is ze dan: een zeemeermin kom langzaam op ons af gezwommen – een mystieke als niet een magische ontmoeting met een prachtige wezen. Het zicht is verder dan 100 meter. De spectaculaire, met licht overladen gebieden, zijn echter, volledig onder water gelegen en alleen maar bereikbaar na gedetailleerd overleg en met in achtneming van speciale veiligheidsmaatregelen. Terwijl we ons vasthouden aan bevestigde geleidetouwen, die je overal in het grottenstelsel kunt vinden, gaan we steeds dieper en dieper richting de duisternis met gemengde gevoelens van angst en fascinatie. Plotseling worden paleisachtige ruimtes zichtbaar in de duisternis. Ze zijn vol van stalagmieten en stalactieten die goudkleurig glanzen in het licht van onze lampen.

Onze zeemeermin vindt haar weg door nauwe openingen en tussen gigantische kalksteen formaties. Na duiktocht van een minuut of 15 komen we eindelijk aan in het hart van de cenote. We komen boven water. Hier op deze plek is de grot niet helemaal onder water, waardoor het perfect geschikt is als een adembenemende locaite voor een zeer speciale modefotoshoot.

Geen enkele locatie is zoals een andere. Elke cenote, elke scène is anders en heeft zijn eigen fotografische aantrekkingskracht – soms donker en mysterieus, soms majesteitelijk en overdadig. Zonder twijfel roept het Mexicaanse cenote-stelsel zowel bij ons als bij het model een zekere fascinatie op. Het voelt als een samenwerking tussen de schoonheid van de vrouw en de zee. We zijn totaal verliefd. Het is het lichtspel van de zon, de esthetische prachtige presentatie van een lichaam onderwater, maar ook de sensatie van het duiken in de dieptes van de verborgen wereld van de Maya’s, zeemeerminnen en sirens die ons volledig bevangen heeft. En uiteindelijk hebben we gevonden waar we naar op zoek waren: een verbluffende en sprookjesachtige zeemeermin. Het enige wat nu nog mist is de liefde van een menselijke partner die dit zielloze en verdoemde wezen bevrijdt van haar lot als zeemeermin te moeten leven. Jammer dat de man in ons gezelschap al een relatie heeft…

Auteur & Fotograaf: Melanie en David Benz in samenwerking met Videografer Niklas Nischke.

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur