Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Video

Filmen is al jaren een van mijn grootste passies, daarom hoefde ik er niet lang over na te denken of ik er ook mijn beroep van wilde maken. Ik hing mijn kantoorbaan aan de wilgen, rondde een filmstudie af en maakte van mijn hobby mijn beroep. Toen ik in 2015 voor het eerst de Olympus OM-D E-M 5 Mark II voor een project gebruikte, ruilde ik mijn uitrusting van de ene op de andere dag in voor Olympus. Deze combinatie van professionele beeldkwaliteit, handzaamheid en een superieure beeldstabilisator maakte deze keuze voor mij zeer eenvoudig en ik heb er nooit spijt van gekregen, integendeel.

Begin 2017 nam ik de nieuwe Olympus OM-D E-M1 Mark II mee op mijn reis naar Bali. Het stond voor mij van begin af aan vast dat ik hulpmiddelen zoals een statief of cardanische ophanging thuis zou laten en dat mijn camera-uitrusting, die ik altijd bij me zou hebben, niet meer dan 1 kg mocht wegen.
Het is een waar privilege om altijd professionele apparatuur bij je te hebben om op het juiste moment filmopnamen en foto's te kunnen maken. De camera ligt zeer prettig in de hand; in combinatie met de batterijgreep voelt hij gewoonweg perfect.

Omdat het regenseizoen in Bali in januari valt, waren regenbuien aan de orde van de dag, even afgezien van de hoge luchtvochtigheid. Zo kreeg ook de camera een dagelijkse douchebeurt. Toch kon ik er altijd op vertrouwen. Ook als ik hem veel gebruikte, had ik meestal genoeg aan 2 of 3 batterijen. Een bijkomend voordeel is dat je nauwelijks opvalt. Mensen denken dat je een normale toerist bent. Het voordeel hiervan is dat je de camera overal en altijd kunt gebruiken.
Waar ik erg van onder de indruk was, was de kwaliteit van de 4K-opnamen. Haarscherpe video's, en dat echt tot in het kleinste detail. Dankzij die scherpte kun je afzonderlijke frames ook prima als foto exporteren en dat bij een resolutie van nog altijd 9 MP.
Hoewel de camera een uitstekende ingebouwde autofocus heeft, stel ik de scherpte altijd handmatig in. Met de zoomfunctie en de zeer betrouwbare peaking heb ik de scherpte altijd onder controle. Zo zijn opnamen vanuit de hand, waarbij ik bijvoorbeeld met de 40-150 mm lens volledig inzoom, geen probleem. De menubediening moet je eerst een beetje leren kennen, maar de mogelijkheid om elke knop of schakelaar naar je eigen wensen en voorkeuren te programmeren, maakt het werk een stuk eenvoudiger. Ik kan niet meer zonder het draai- en kantelbare display. Vaak houd ik de camera boven mijn hoofd en beweeg hem langzaam naar beneden, waarbij ik het display continu in het oog houd. Zo kun je oogstrelende camerabewegingen maken en de geïntegreerde 5-assige beeldstabilisator zorgt ervoor dat de bewegingen mooi rustig blijven.
De camera heeft aansluitingen voor een microfoon en koptelefoon, maar het was zeker niet altijd nodig om een externe microfoon aan te sluiten. Bij de geïntegreerde microfoon heb je geen last van ruis en de kwaliteit is voor de meeste situaties ruim voldoende. Ik denk dat je met deze camera en de 25 mm 1.2 en 12-100 mm 4 lens perfect bent uitgerust voor een dergelijke reis. Bij mijn andere werk gebruik ik natuurlijk wel wat hulpmiddelen, maar ik vind de nieuwe mogelijkheden van deze camera echt overweldigend, vooral wanneer je bijvoorbeeld op reis bent. Het zou voor mij ondenkbaar zijn om met een camera te werken die al deze voordelen niet heeft.

Schrijver, Fotograaf & Videograaf: Dominique Züger

Foto-overzicht

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur