Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Video

Stoppen, camera tevoorschijn halen, plaatje vastleggen, doorgaan. Welkom bij mijn / onze nieuwe dagelijkse routine.

Deel 1: Route plannen en tassen inpakken.

Als freelance fotograaf en 'motion'ontwerper, ben ik samen met mijn partner Lars in mei 2019 begonnen aan een reis van een jaar om de vele landen in Europa te ontdekken.

We wilden de verscheidenheid aan omgevingen en verschillende culturen ervaren die geografisch gezien vaak zo dicht bijelkaar bestaan - en om te testen of het echt mogelijk is om in dit digitale tijdperk overal te kunnen werken. We wilden ook onze creatieve batterij opladen om bij thuiskomst weer vol energie en inspiratie te zijn. Op zoektocht naar nieuwe invalshoeken, geuren, kleuren, smaken en avonturen, wilden we onze kijk op het leven verbreden. Ons transportkeuze: de motor. Hierdoor zou het mogelijk moeten zijn om van de gebaande paden af te gaan, en andere kanten van Europa te verkennen. Ons plan was om geen plan te hebben!

Vroeger organiseerden we onze reizen tot in de details, en we realiseerden ons dat de dingen bijna nooit zo precies verliepen als we hadden verwacht. Dus deze keer besloten we om spontaan te zijn. We wilden onszelf de vrijheid geven om onze volgende bestemming te laten afhangen van onze stemming of werkaanbiedingen.

Enduro reizen biedt veel voordelen en een hoop vrijheid, maar het betekent ook dat je slechts weinig bagage mee kunt nemen. Dus we moesten zorgvuldig onze uitrusting kiezen en konden alleen dat meenemen waar we voor de volle 100% op konden vertrouwen. Na jarenlang Olympus producten gebruikt hebben, waren we ons volledig bewust van de voordelen en we waren ervan overtuigd dat ze voor ons de juiste reismetgezel zouden zijn.

Als videografer in Duitsland heb ik vaak gewerkt met Sony apparatuur, met de 35mm sensor, maar voor deze reis had ik meer nodig dan alleen en grote sensor. Ik wist niet precies wat me te wachten stond, maar het was duidelijk dat we te maken zouden krijgen met regen, zand, hitte, stof, hobbels en kuilen. En dat hield dus in dat ik een uitrusting nodig had die tegen barre omstandigheden kon, zoals de Olympus OM-D camera's. Dus ik heb mijn Sony-apparatuur maar thuis gelaten en al mijn Olympus apparatuur ingepakt. Het was niet alleen vanwege het robuuste karakter en de betrouwbaarheid, maar met name de omvang van het product was voor deze reis een doorslaggevende factor.

We waren gewoon met zijn tweetjes, onze motoren en de weg voor ons voor een jaar. Met een hoop noodzakelijke spullen om mee te nemen voor op onze reis, slaapmatten, slaapzakken, zomerkleding, winterkleding, eerste-hulp-spullen, computers, eten etc. omvang was dus echt van belang. Dit is nu net een belangrijk punt waarop de Olympus M.Zuiko PRO objectieven echt grote voorsprong in hebben, ze zijn klein, robuust, en hebben een fantastische lichtintensiteit. 3 goede redenen om ze in te pakken voor onze reis. Ik was ook erg blij om mijn gimbal thuis te laten, omdat de uitmuntende beeldstabilisatie van het OM-D systeem uitstekend werk levert.

We wilden de hele reis vastleggen op film, het was dus belangrijk dat de video-opnames een perfect geluid zouden hebben voor de verhalen achter de beelden. Omdat de Olympus LS-P4 zo’n all-all-rounder is, met Gun Mic en Sound Recorder in één, hebben we veel ruimte bespaard en konden we met een gerust hart op pad. Door de LS-P4 super snel op te stellen en aan te sluiten op onze camera, konden we professioneel geluid rechtstreeks aan videoclips toevoegen. Als we notities moesten maken, konden we die ook direct opnemen op het apparaat zonder dat we daarvoor een extra microfoon nodig hadden, en voor interviews lieten we de handige audiorecorder aan het einde van de clip-on microfoon makkelijk in een jaszak glijden. Dus opnieuw veel ruimte en gewicht bespaard!

Met de kitlijst op orde, konden we eindelijk aan ons avontuur beginnen, in eerste instantie richting Zuid-Europa. Na bijna 3 maanden “op de weg” weet ik nu zeker dat het absoluut de juiste beslissing was om aan deze reis te beginnen. Elke dag nieuwe dingen zien en ervaren, laat weinig tijd over om thuis en je vroegere dagelijkse leven te missen. We kunnen haast niet wachten om te zien welke avonturen ons in de toekomst te wachten staan.

Auteur, fotograaf en videograaf: Carolin Nina Jasiak

Foto-overzicht

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur