Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Video

Laten we eerlijk zijn: de perfecte camera bestaat niet, tenminste niet voor mij.
Dit is waarschijnlijk wel het laatste dat je had verwacht te lezen in een artikel over een camera van Olympus, maar geef me de kans om het uit te leggen. Als regisseur en filmmaker geloof ik er heilig in dat het verhaal altijd op de eerste plaats komt.
Het maakt niet uit hoe mooi of technisch perfect een foto is, je zult nooit dezelfde impact bereiken als met een foto die je meeneemt in een verhaal.
Ik ben ervan overtuigd dat elk verhaal het verdient te worden verteld via een medium en met de tools die er het best bij passen. In dat opzicht kan een camera je ideeën ondersteunen of juist een belemmering vormen.
Ik zal een voorbeeld geven. Als filmmaker werk ik met veel verschillende stijlen en onderwerpen.
Sommige films zijn groots en episch, sommige prachtig en fragiel, en weer andere zijn rauw en eerlijk. Bij elk verhaal past een andere camera.

Mijn ervaring is dat bij het maken van rauwe en eerlijke films het gebruik van grote filmcamera's de productie te veel kan vertragen. Daarnaast kun je snel de echtheid in het beeld verliezen als je een grote camera in het gezicht duwt van een jonge acteur of iemand die geen camera's gewend is. Werken met deze camera op een filmset heeft iets magisch. In plaats van scènes op een ingewikkelde manier te moeten structureren en choreograferen om ervoor te zorgen dat onze camera de dramatische elementen in het script kan vastleggen, heeft deze nieuwe camera mijn productiestijl een stuk vrijer gemaakt. Dit is ook precies de reden waarom de OM-D E-M1X de productie van mijn laatste film 'REVEL' tot zo'n fantastische ervaring heeft gemaakt.

Voor mij was het de perfecte camera om dit verhaal te vertellen.
Het was de ideale balans tussen formaat, functie en beeldkwaliteit. Om voor 'Revel' het verhaal in de gegeven tijd vast te kunnen leggen, kozen we ervoor om de film te produceren door het script en de dialogen slechts in grote lijnen te volgen. We lieten de acteurs improviseren en filmden dan het resultaat, bijna in de stijl van een documentaire. Door met de OM-D E-M1X te filmen, hoefden we onze scènes niet op complexe wijze te structureren en choreograferen zodat we de camera altijd konden positioneren, in plaats daarvan konden we meebewegen met de scène en de magie vangen. Door de combinatie van het formaat, Sync IS, de beeldkwaliteit, snelle 1.2-lenzen, de robuustheid en de inzetbaarheid van deze camera waren we in staat om een aantal onmogelijke scènes uit te voeren. Met Sync IS konden we veel filmcamerabewegingen imiteren zonder een statief te gebruiken. Als er iets interessants gebeurde, konden we ter plekke beslissingen nemen over de camerapositionering of -beweging zonder eerst 'CUT' te moeten roepen. Deze camera ondersteunde écht het verhaal. Voor het verhaal van 'Revel' en voor mijzelf was de OM-D E-M1X de perfecte camera..

Schrijver, Fotograaf & Videograaf: Janne Armunét

Foto-overzicht

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur