Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Sociaal & Levensstijl

Fotograferen bij weinig licht kent meestal wat haken en ogen en eindigt vaak in donkere en bewogen foto's. Maar als je deze geweldige tips volgt, zal het lukken om ook binnenshuis en bij weinig licht geweldige foto's te schieten met je PEN camera, die veel scherper en helderder zijn dan de foto's met je smartphone.

Ondersteun je camera

Weinig licht vraagt meestal om langere sluitertijden, wat dikwijls bewegingsonscherpte tot gevolg heeft, met name als er vanuit de hand wordt gefotografeerd. Maar je hebt nu niet meteen een duur statief nodig om je camera te ondersteunen. Zelfs een stapel boeken is voldoende om je camera op te zetten om zo camerabewegingen te voorkomen, zodat je foto's veel scherper worden. En als je graag gebruikt maakt van een staande compositie, kies dan simpelweg de 3:4 verhouding in het Super Control Menu.

Instellingen

Om je binnenshuis geschoten foto's scherp en helder te houden, is het zaak te werken met de instellingen. Het verlengen van je sluitertijden, het verder openen van het diafragma en het opschroeven van ISO zijn allemaal mogelijkheden om meer licht te vangen met je camera. Mocht je nog steeds werken in de AUTO stand en moeite hebben om lichtere foto's te krijgen, probeer dan eens over te schakelen op de P-stand. In die stand kiest je camera nog steeds de sluitertijd en het diafragma, maar kun je de belichting eenvoudig aanpassen met het klikwiel op je camera. Je ziet de foto lichter of donkerder worden met een klik naar rechts of links. Zo leer je eenvoudig de belichting zelf te regelen en de juiste aanpassingen in je PEN camera te doen in jouw zoektocht naar heldere foto's. Ben je nog niet zo ver? Pas dan de belichting aan in de AUTO modus, door gebruik te maken van het touchscreen.

Mocht je je foto's te warm of te geel vinden, verzeker je er dan van om de functie WARME KLEUREN BEHOUDEN uit te zetten in het instellingenmenu F. En ook nu weer, als je je nog niet zeker genoeg voelt om het instellingenmenu te gebruiken, kun je de warmte aanpassen via het touchscreen.

Gebruik de OI SHARE APP

Als je probeert binnenshuis selfies te maken, dan is de Olympus OI Share App een absolute musthave. Als je één keer je camera via wi-fi met je smartphone hebt verbonden, kun je jezelf via live view op je telefoon zien, je instellingen van je camera aanpassen, foto's maken en selftimers instellen; alles rechtstreeks in de app. Kies er bijvoorbeeld voor om een eigen zelfontspanner in te stellen met meerdere foto's met steeds een tussenpauze van 2 seconden. Zo heb je iedere keer tijd om je pose aan te passen. Daarnaast blijft je camera onbewogen voor perfecte en scherpe beelden zonder bewegingsonscherpte.

Lenzen

Als je bovenstaande tips naleeft, is ook je kitlens in staat om bij weinig licht perfect te kunnen presteren, maar met een maximaal diafragma van F3.5 zal deze niet zo goed presteren als een lens met een groter diafragma. De M.Zuiko Digital 25mm F1.8 kent bijvoorbeeld een maximaal diafragma van maar liefst F1.8, wat deze nóg geschikter maakt in moeilijke lichtomstandigheden. Niet alleen ben je in staat om met deze lens binnenshuis en in de avond heldere beelden te schieten, maar ook kun je spelen met de mooie achtergrondonscherpte.

Ik hoop dat je wat inspiratie hebt kunnen opdoen met het fotograferen bij weinig licht met de Olympus PEN. Veel plezier bij het zelf uitproberen!

Auteur & fotograaf: Debs Stubbington

Foto-overzicht

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur