Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Sociaal & Levensstijl

Als je nog niet in de gelegenheid bent geweest om macrofotografie uit te proberen, is er dan een beter moment om mee te beginnen dan nu? Zelfs in je eigen achtertuin kun je fantastische foto's maken - een eenvoudige bloem kan het perfecte macro-onderwerp worden. En als je wat speelt met licht en scherptediepte, kun je totaal verschillende en interessante foto's maken. De M.Zuiko Digital ED 30 mm F3.5 Macro-lens heeft een grote vergroting van 1,25x, en dat houdt in dat je verbazingwekkende en kleine details van heel dichtbij kunt vastleggen en dat in combinatie met de Olympus PEN-camera het supereenvoudig is zelf macroactie vast te leggen.

Dit zijn enkele toptips voor het beheersen van macrofotografie:

1. Vind je onderwerpen

De beste macro-onderwerpen zijn meestal kleine insecten of bloemen en planten, die allemaal in je tuin of tijdens een dagelijkse wandeling te vinden zijn. De details van insecten die zelden door het menselijk oog zichtbaar zijn, , zorgen voor echt indrukwekkende foto's en close-up details van bloemen die met een macrolens zijn gemaakt kunnen een aantal prachtige abstracte afbeeldingen creëren die uitgeprint prachtig werken als kunstwerk. Maar er zijn talloze andere onderwerpen waar macrofotografie geschikt voor kan zijn. Waterdruppels zorgen dankzij hun reflecterende oppervlakken voor erg leuke macro-opnamen. En ook delicate voorwerpen zoals sieraden kunnen in al hun complexiteit worden vastgelegd met een macrolens zoals de 30 mm F3.5.

2. Profiteer van de omstandigheden

Voor het fotograferen van insecten buiten is een bewolkte dag meestal beter, aangezien het zonlicht meer diffuus is en je onderwerp makkelijker is vast te leggen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je eigen schaduw. Als het echter om bloemen en planten gaat, kan direct zonlicht een geweldige manier zijn om schaduwen te creëren op jouw onderwerp en daarmee kun je drama en diepte toevoegen aan je macrobeelden. Speel eens met de richting van het belichting op je bloem en de hoek en richting waarin je je foto's maakt om veel verschillende foto's te krijgen. Een dag met weinig wind, is ook een voordeel, omdat de wind je onderwerpen verstoort en dat kan het erg moeilijk maken om ze vast te leggen terwijl ze bewegen. Dat is ook de reden waarom opnamen beter vanuit de hand worden gemaakt, zonder statief, met de mogelijkheid om te bewegen en indien nodig je onderwerp te volgen.

3. Instellingen

Een korte sluitertijd is essentieel voor macrofotografie om bewegende insecten vast te leggen en als er op de dag enige soort van wind of beweging is. Voor bewegende onderwerpen stel je je Olympus PEN in op de modus S / Shutter Priority, zodat je eenvoudig je sluitertijd kunt regelen.

Voor stillevens of statische bloemen en planten, kun je met fotograferen in de modus A / Aperture Priority op je Olympus PEN eenvoudig het diafragma wijzigen en spelen met de scherptediepte in je macro-opnamen. Als je een kleiner diafragma (hogere f-stop) gebruikt, kun je het hele onderwerp scherp vastleggen. Door het diafragma te vergroten tot de 30 mm lens met de laagste f-stop van 3,5 kun je op een gedeelte van het onderwerp scherpstellen en prachtige onscherpte en bokeh creëren in de rest van het beeld. Je kunt het Olympus PEN-touchscreen gebruiken om op dat deel van het onderwerp te tikken dat je wilt scherpstellen. Speel wat met het diafragma om te zien hoe dit je macro-opname beïnvloedt totdat je de instellingen vindt die voor jou werken.


Je kunt ook een optie voor macro-opnamen vinden in de Olympus PEN-scènemodi. Selecteer deze optie en de camera kiest de macro-instellingen voor je. Voor een starter in macro is dit een geweldige plek om te beginnen en vooral als je nog onervaren bent in fotograferen in andere modi dan AUTO.

4. Experimenteer!

Het belangrijkste: experimenteer en heb plezier met het maken van je macro-opnamen. Ga naar buiten en probeer iets in jouw achtertuin te fotograferen en je zult versteld staan ​​van de details die je kunt vastleggen met je Olympus PEN.

Auteur en fotograaf: Debs Stubbington

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur