Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Sociaal & Levensstijl

Een telefoon bomvol foto's van uw kinderen lijkt tegenwoordig wel een bewijs te zijn voor de transformatie naar het ouder-zijn. Maar de werkelijkheid is dat het grootste gedeelte van die fotos nooit meer bekeken zal worden. In dit artikel deel ik een aantal tips voor het maken van foto's die het bewaren waard zijn, met het gebruik van een echte camera. En wanneer beter te beginnen dan in de herfst. De blaadjes en het zonlicht zijn goudgekleurd, en de overal om ons heen talloze mogelijkheden voor het maken van foto's.

Ik kreeg mijn eerste Olympus PEN camera 5 jaar geleden, kort na de geboorte van mijn eerste zoon. Sinds die tijd gebruik ik alleen nog maar Olympus camera's. Hieronder zijn mijn beste tips.

Maak echte portretten
Mijn absolute favoriet objectief op welke Olympus camera dan ook is de M. Zuiko Digital 45 mm f1.8. Ik noem het mijn "portretobjectief". Hiermee kan ik heel dichtbij komen als ik portretfotos maak van mijn kinderen, en daarnaast kan ik er prachtige opnamen mee maken, met wazige achtergronden ze van afstand gemaakt worden. De eerste foto is een portret genomen met mijn 45 mm objectief. Hier is alleen het gezicht van mijn zoontje Philip in focus, terwijl de voorgrond en de achtergrond wazig zijn. Klinkt ingewikkeld? Ik heb met mijn vinger op het touchscreen alleen zijn gezichtje aangeraakt en de camera deed de rest. Eitje.
Tegenwoordig bieden sommige mobiele telefooncamera's opties zoals portret-modus, maar laat u zich niet misleiden, en denk niet dat dit het echte werk is. De technologie doet een poging om na te doen wat een portret-objectief doet, maar met variërende resultaten. Dit is goed te zien in de details van een afbeelding zoals bijvoorbeeld gebladerte. Het haalt het gewoon niet bij het echte werk.


Neem foto's van bovenaf.
Baby's fotograferen is alles behalve makkelijk, vooral zonder hulp bij het vasthouden van de baby! Ik heb de oplossing gevonden door foto's van bovenaf te nemen. Ik noem het als grapje "baby flatlay"
Hier kunt u lekker uit uw dak gaan, en de foto uw eigen stijl geven door allerlei dingen rond de baby te plaatsen, ik zelf houd er van om mijn foto's zo natuurlijk mogelijk te houden. Dat gezegd ik heb wel een duidelijke voorkeur voor kleurthema, waarmee ik een harmonieus beeld krijg. In de volgende foto heb ik alleen neutrale kleuren gebruikt. Als ik foto's maak van bovenaf maak ik gebruik van mijn M. Zuiko Digital 17 mm F1.8.
De 17 mm F1.8 objectief is ook geweldig voor het maken van prachtige beelden van omgevingen. Dit objectief is er zo eentje die u niet wilt vergeten als u op een familietrip of -tochtje gaat, vooral als u foto's wilt maken van uw kinderen in hun omgeving.

Leg momenten vast, deel ze direct
Het is belangrijk om te weten dat u altijd en overal uw foto's naadloos kunt overbrengen naar uw telefoon met de Olympus OI.Share-app. U tikt slechts op het icoontje "share" op de touchscreen van uw camera, vervolgens opent de applicatie en u kiest welke foto's u overgezet wilt hebben naar uw telefoon.
Als u een afbeelding selecteert op uw camera met het "share"pictogram, vraagt OI.Share u of u deze beelden wilt importeren wanneer uw camera verbonden is met uw smartphone en OI.Share geopend wordt. Een extra selectie op OI.share is dan onnodig. Zelfs als de camera is uitgeschakeld, worden de beelden automatisch overgezet naar uw telefoon, zodra u uw camera uitschakelt terwijl u Bluetooth heeft geactiveerd.

Maak geweldige foto's bij weinig licht
De maanden November en December kunnen een uitdaging vormen bij het maken van foto's vooral wanneer de zon niet schijnt. Dit is een foto die ik van mijn zonen heb gemaakt voor onze jaarlijkse familiekerstkaart.
De waarheid is dat wat smartphone producenten ook beweren over hoe ze de beperkingen met betrekking tot weinig licht op de smartphone camera's hebben opgelost, de gemaakte foto's met smartphone camera's in slechte lichtomstandigheden zien er altijd een beetje "net niet" of "korrelig" uit. Dit komt omdat de beelden digitaal zijn verbeterd om het slechte licht te compenseren. Het is jammer, want feitelijk is uw telefoon beperkt tot het maken van foto's met lichtcondities precies goed zijn.

Mijn kleine dagelijkse fotohacks

Ik maak veel foto's en heb daardoor een aantal kleine "weetjes" verzameld die mijn foto's net dat tikkeltje beter maakt. Hieronder staat een aantal tips voor het maken van geweldige foto's in de herfst:
Ga niet in het directe zonlicht staan. Foto's genomen in direct zonlicht hebben vaak gezichten met samengeknepen ogen, hoge contrasten en scherpe schaduwen. Ik maak liever foto's in de schaduw als de zon schijnt..
Achtergrondverlichting kan prachtig zijn. In de herfst is het licht meer verspreid en meer goudkleuring in vergelijking tot hoogzomer. Dus u kunt wegkomen met het nemen van foto's met tegenlicht. De Olympus PEN is optimaal geschikt voor deze omstandigheden in tegenstelling tot de camera's op telefoons die het dan toch wel erg moeilijk hebben.
Wachten op het perfecte licht? Heeft u wel eens een foto genomen op een dag met zowel regen als zonneschijn? De wereld glimt helemaal als de regen is gestopt en de zon doorbreekt door de wolken. Perfect voor een foto. Een ander geweldig moment is tijdens het "gulden uur" als de zon laag op de horizon staat.
Richt op een raam, als u een foto binnenshuis neemt. Iedereen ziet er beter uit met een beetje "venster-verlichting".

Richt op een raam, als u een foto binnenshuis neemt. Iedereen ziet er beter uit met een beetje "venster-verlichting".

Kinderen komen beter tot hun recht als ze niet weten dat ze gefotografeerd worden. De M.Zuiko Ditigal ED 75 mm F1.8 objectief maakt het mogelijk om op ver genoeg afstand van de kinderen foto's te nemen zonder dat ze u herkennen. Natuurlijke, niet-geposeerde beelden zijn altijd een stuk minder lastig dan geposeerde beelden. Kinderen vinden het leuke om gekke gezichten te trekken en hebben vaak weinig concentratie als ze gevraagd worden te poseren voor een foto. Laat ze lekker lachen en maak de foto's zonder dat ze het door hebben.

Auteur & Fotograaf: Ingrid Holm

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur