Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Sociaal & Levensstijl

Als u uw Olympus PEN-Kit Lens nog meer wilt blijven gebruiken en objectieven aan uw verzameling wilt toevoegen, is dit artikel iets voor u.

Van het begrip van de objectieven tot een gids voor welk objectief waarvoor te gebruiken, vindt u veel nuttige informatie in dit Tips & Tricks-artikel om u op weg te helpen met het enorme assortiment aan Olympus-objectieven, allemaal compatibel met uw Olympus PEN.

Wat betekenen de getallen?Het eerste getal aan het einde van uw objectief, gevolgd door mm, is de brandpuntsafstand van uw objectief, bijvoorbeeld 45 mm of 14-42 mm voor de kitlens. Dit is in wezen een indicatie over uw beeldhoek. Als er slechts één getal, dan heeft de lens een vast brandpuntsafstand en wordt deze vaak een primelens genoemd. Zijn er twee getallen, dan is het een zoomlens en kan deze tussen de twee brandpuntsafstanden bewegen met de automatische of handmatige zoom.

Over het algemeen geldt: hoe langer de brandpuntsafstand, hoe smaller de beeldhoek en hoe groter de vergroting. Hoe korter de brandpuntsafstand, hoe breder de beeldhoek en hoe lager de vergroting. Standaardobjectieven zijn lenzen met een gezichtsveld dat het dichtst bij het menselijk oog ligt, zoals bijvoorbeeld de Olympus 25 mm F1: 8-objectief. Bredere hoeklenzen hebben een groter gezichtsveld dan het menselijk oog kan zien, bijvoorbeeld de 17 mm F1: 8. Het tweede cijfer op uw objectief is het diafragma. Diafragma verwijst naar de opening van het diafragma van een objectief waardoor licht binnenvalt, in wezen is het een instelbaar gat. Het getal is de grootte van het grootst mogelijke diafragma voor dat objectief, dus de 25 mm of de 17 mm objectief kan naar F1.8 gaan. Voor de 14-42 mm kitlens verandert het grootst mogelijke diafragma met de zoomlens, dus het grootste diafragma is F3.5 en bij volledig inzoomen is dit F5.6Waarom moet ik met sommige objectieven zo ver achteruit gaan?
De belangrijkste vraag die vaak wordt gesteld bij het gebruik van verschillende objectieven op de Olympus PEN is: "Waarom moet ik zo ver achteruit gaan?" Vaak is de eerste objectief die aan de Olympus PEN-kit wordt toegevoegd de 45 mm F1: 8-lens en dit biedt een extreem ander gezichtsveld dan de 14-42 mm kitlens, wat vaak behoorlijk verwarrend kan zijn. Zoals hierboven gesteld, hoe langer de brandpuntsafstand, hoe smaller de beeldhoek en hoe hoger de vergroting. Hoe korter de brandpuntsafstand, hoe breder de beeldhoek en hoe lager de vergroting. Dit betekent dat uw 14-42 mm kitlens een veel breder beeld biedt met weinig vergroting, terwijl uw 45 mm lens een veel smallere beeldhoek heeft en veel meer vergroot is. Bekijk het diagram en u zult zien hoe de 14 mm kitlens veel meer van het onderwerp opneemt, terwijl de 45 mm slechts een klein onderdeel ervan vastlegt. Vandaar, om in dezelfde beeld van het onderwerp te kunnen vastleggen, dient u aanzienlijk verder terug te gaan met de 45 mm.

Enkele opmerkingen:
• Experimenteer altijd met diafragma, samen in het gebruik van een objectief met een andere brandpuntsafstand, kan het aanpassen van uw diafragma uw foto enorm beïnvloeden.
• Weet dat sommige objectieven, bijvoorbeeld de 17 mm F1.8 en de 12 mm F2.0, een handmatige scherpstelring hebben die kan worden gebruikt voor meer controle over de focus van het objectief.
• Sommige M.Zuiko-objectieven zijn alleen verkrijgbaar in de kleur zwart, bijv. De 30 mm F3.5

Kom terug in november om het tweede deel van dit artikel te lezen.

Auteur en fotograaf: Debs Stubbington

Foto-overzicht

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur