Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Natuur & Wildleven

In het eerste deel heb ik al verteld over de reden waarom het fotograferen van dieren in het wild vaak resulteert in een reeks teleurstellingen met zo nu en dan een klein succes en heb ik uitgelegd waarom je Pro Capture zou moeten gebruiken bij vogelfotografie. In dit deel zal ik uitleggen hoe ik foto's heb kunnen maken met mijn OM-D E-M1X.

Autofocus begrenst tot 4 meter, enkele lijn met AF-punten, Pro Capture-modus met een continue autofocus en een ontspanknop half ingedrukt. Elke keer als ik op mijn scherm een vogel op een tak zag zitten met een andere vliegende mees op de achtergrond, drukte ik de knop helemaal in. Rekening houdend met de snelheid waarmee de mezen vlogen, behaalde ik het gewenste doel ongelooflijk snel. En dat allemaal dankzij de combinatie van een aantal verschillende E-M1X functies.

 Er wordt gezegd dat de tong van de specht uniek is, omdat deze maar liefst tot een lengte van ongeveer 5 cm uitgerekt kan worden. Dus ik droomde ervan om de tong van de specht vast te kunnen fotograferen. Na uren van sporenzoeken en me verborgen houden, vloog eindelijk het langverwachte model voorbij. Ik herkende het vrouwtje meteen, ze hebben een grijs kopje in tegenstelling tot het roodachtige gekleurde kopje van het mannetje. Toen de vogel zich veilig genoeg voelde, observeerde ze haar omgeving nauwkeurig, gecamoufleerd door haar natuurlijke kleuren. Na een aantal goedgelukte portretfoto's, besloot ik de lat nog hoger te leggen, en wilde ik een foto maken van de dunne tong van de specht, die gebruikt wordt om insecten uit de gangen van een mierenhoop te pulken. Ik kon het niet geloven dat de autofocus in staat was zich in een fractie van een seconde te verplaatsen van het oog van de vogel naar het puntje van de uitgestrekte tong.

En toch bleef ik wachten op het juiste moment waarop het vrouwtje zich zou omkeren naar mij toe, zodat ik het zou kunnen zien tegen een onscherpe achtergrond. Ik verhoogde de gevoeligheid van de AF tot het maximum om onmiddellijk te kunnen focussen op de tong. Tot mijn verrassing, bleek de autofocus van de E-M1X razend snel en precies te zijn, want mijn eerste en enige poging was een compleet succes. Ik ben er toch bijna zeker van dat als ik een ander cameramodel of -systeem had gebruikt het me niet gelukt was deze shot te maken.

In een oogwenk veranderde de situatie volledig. De 'middelste-bonte' specht verscheen en voegde zich direct bij mijn model. De vogels dansten even rond de stam van een oude boom. Onmiddellijk, zette ik de camera in een verticale positie. De analoog geplaatse functietoetsen op de E-M1X maakte het mogelijk voor me om op effectieve te kunnen profiteren van deze paar secondes. De idyllische situatie werd helaas onderbroken door een plotselinge en onverwachte aanval van een havik, de dodelijk vijand van alle vogels. De camouflage van mijn vrouwelijke vogel-vriendje werkte helaas deze keer niet. Misschien was het afgeleid door de 'middelste-bonte' specht. Na een paar seconden toegekeken te hebben hoe de vogel zijn prooi aan stukken scheurde, stukje bij stukje, besloot ik het op te nemen met 120fps. De rest van de dag bleef ik alleen in mijn uitkijkpunt wachtend op zonsondergang.

Al sinds miljarden jaren wordt de natuur beheerst door haar eigen regels, en wij mensen zijn slechts een klein radertje dat zich niet zou moeten bemoeien in deze processen. Ik heb talloze keren prachtige en adembenemende scenes gezien, maar daar tussen zitten ook scenes die me tot tranen brengen. Maar vergeet niet, we mogen van dieren geen moralistisch of ethisch gedrag verwachten. De wereld zal alleen maar nog mooier worden als we onze bestemming accepteren en, samen met de dieren, ons meer gedragen op een meer morele en ethischer wijze.

Author & Photographer: Lukasz Bozycki

Dit is mogelijk ook interessant voor u