Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Natuur & Wildleven

Al bijna dertig jaar heb ik het voorrecht gehad om naar een aantal van de meest afgelegen plekken op aarde te reizen en daar milieuproblemen en wilde dieren te fotograferen, maar voornamelijk vogels. Ik heb naast een kolonie keizerpinguïns gekampeerd op het ijs van de Poolzee, ik ben door de bossen van Papoea-Nieuw-Guinea getrokken op zoek naar paradijsvogels, ik heb gehuiverd in een afgelegen hut in het Russische Verre Oosten terwijl ik bruine beren fotografeerde en ik heb diep in het Amazone-regenwoud gezweet toen ik op zoek was naar ara's. Het enige wat altijd hetzelfde is gebleven, waar mijn werk mij ook bracht, is dat ik altijd heb geprobeerd om zo licht mogelijk te reizen.

Mijn interesse was dus gewekt toen een vriend en collega-fotograaf vorig jaar overstapte naar Olympus. Ik bleef wel een beetje sceptisch, omdat ik niet geloofde dat zo'n kleine digitale camera de beeldkwaliteit zou kunnen leveren die ik nodig heb voor mijn commerciële klanten. Als professional haal ik inkomsten uit vergoedingen voor reproducties op internet en door uitgevers, adverteerders en kalenderbedrijven. Ik maak foto's voor commerciële catalogi en voor verpakkingen, en diezelfde foto's worden dan vaak gebruikt als display-materiaal en op posters. Ik verkoop mijn foto's ook als fine art-afdrukken tot A2-formaat en soms zelfs groter. Zou het Olympus-systeem echt mijn fullframe-DSLR-camera's kunnen vervangen?

Toen ik de OM-D E-M1 Mark II en de M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 PRO-lens een dag had gebruikt, wist ik dat ik mijn DSLR-camera's niet meer zou gebruiken. De beeldkwaliteit was indrukwekkend, maar ik was vooral onder de indruk van de vele attributen die in de body van de E-M1 Mark II waren weggewerkt. De razendsnelle framesnelheid van 18fps voelde alsof ik overstapte van een sedan naar een Ferrari. Ik ontdekte dat de beeldstabilisatie in de body zo goed was dat ik uit de hand foto's kon nemen met 1/15 seconde. Vanaf nu hoef ik geen zwaar statief meer mee te nemen.

Wat natuurfotografie betreft was er nog een andere functie waardoor ik beelden vast kon leggen die voor anderen lastig of zelfs onmogelijk waren om vast te leggen. Tijdens een shoot in de Schotse Hooglanden fotografeerden we springende rode eekhoorns op een speciaal gebouwde set in het bos. De eekhoorns gingen aan het uiteinde van een boomstam zitten voordat ze in de lucht sprongen richting de camera om een nootje te pakken dat daar met dat doel was geplaatst. Doordat ik mijn camera had ingesteld op Pro Capture, heb ik elke sprong van die ochtend perfect vast kunnen leggen. Mijn collega's, die DSLR-camera's gebruikten, raakten gefrustreerd doordat zij vaak het moment misten waarop de eekhoorn middenin zijn sprong zat.

Dichter bij huis wandel ik graag naar de moerassen van North Norfolk, op zoek naar vogels om te fotograferen. Doordat de Olympus-uitrusting zo licht is, kan ik de hele dag wandelen zonder dat ik het gevoel krijg dat ik gebukt ga onder het gewicht van mijn camera-apparatuur. Ik kan een groter gebied verkennen en als ik een vogel vind die een stille en zorgvuldige aanpak vereist, kan ik hem stil fotograferen. Ik hoef dus niet meer verder te zoeken omdat er een jagende kerkuil wegvliegt door het harde geluid van een camerasluiter.

Schrijver & Fotograaf: David Tipling

Foto-overzicht

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur