Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Natuur & Wildleven

Een aantrekkelijk idee... verdubbel je brandpuntsafstand met de MC-20 met slechts 150 gram extra in je rugzak. Het klinkt geweldig, maar ik herinner me de tijd nog van de 35mm camera's en dat ik probeerde de brandpuntsafstand van mijn 500mm lens te verdubbelen met een 2x converter. Ik was niet tevreden over de kwaliteit van de foto's en heb daarna nooit meer een 2x teleconverter gebruikt.

In 2019 introduceerde Olympus deze nieuwe teleconverter en ze vroegen me om deze te testen. Ik was wat huiverig. Omdat ik al zeer tevreden was over de M.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS PRO vroeg ik me af of ik de converter wel echt nodig had. Daarnaast veronderstelde ik nog steeds dat een teleconverter mijn beeldkwaliteit zou degraderen. Daar bovenop zou een 300mm f/4 lens in de Micro Four Thirds wereld werken als een 600mm f/8, maar liefst 1200mm in 35mm equivalent. De vraag was, had ik dat nodig. En of! Ik moet toegeven dat ik al na de eerste paar foto's verrast was. De beeldkwaliteit bleek uitmuntend. Ik besloot de MC-20 op verschillende locaties en in verschillende omstandigheden flink aan de tand te voelen. Ik nam 'm zelfs mee op mijn reis naar het Sarek Nationaal Park in Zweden. Om het gewicht hoefde ik het niet te laten!

Ik nam de OM-D E-M1X, de M.Zuiko Digital ED 7‑14mm F2.8 PRO, de M.Zuiko Digital ED 12‑100mm F4 IS PRO en ook nog de M.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS PRO met de MC-20 in mee in mijn rugzak. Dat betekende dat ik alles in het bereik van 14 tot 1200 mm bij me had. En dat alles met een gewicht van nog minder dan 7 kg. Dat is een immens fotografisch bereik..

De converter is speciaal ontworden voor de M.Zuiko Digital ED 300mm F4 IS PRO, de M.Zuiko Digital ED 40‑150mm F2.8 PRO en ook voor de M.Zuiko Digital ED 100‑400mm F5.0-6.3 IS en de M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO. Als aanvulling op de verbluffende beeldkwaliteit vind ik daarnaast de kortste scherpstelafstand verbazingwekkend. Met de 300mm in combinatie met de teleconverter is al op 1,4 meter scherp te stellen. Dit geeft compleet nieuwe close-up mogelijkheden. De vergoting is bijna 1:1* wat het uiterst bruikbaar maakt voor onderwerpen als kleine dieren waar je toch wat afstand wilt houden. Met de 40-150mm is de schersptelafstand slechts 65 cm en biedt daarmee een vergrotingsfactor van 1:1.2*. Voor mij is dit zeker een reden dat de MC-20 altijd in mijn rugzak moet zitten.

Uiteraard ga ik niet ontkennen dat er ook wat kleine beperkingen zitten aan een converter als deze. In combinatie met de 40-150mm is de autofocus een fractie langzamer. Ook de beeldkwaliteit en het contrast worden iets aangetast, al is het vrijwel niet zichtbaar. Ik zie het dan ook als toevoeging op mijn 300mm lens. Wat mij het meest verbaasd heeft, is de lage aberratie. Dit bewijst het feit dat de converter perfect is berekend voor deze combinatie.

Hoe dan ook, de grootste beperkingen liggen buiten het gebruik van deze lenzen. Iedereen die met deze extreme brandpuntsafstanden werkt, moet zich realiseren dat de lucht tussen de frontlens en het onderwerp zich ook als een lens gedraagd. Als de afstand te groot is, kunnen luchtbewegingen zorgen voor problemen, wat resulteert in een afname van het contrast, scherpte en resolutie. Als je je hier van bewust bent en hier goed mee weet om te gaan, dan is de MC-20 een excellente toevoeging aan je uitrusting.

Al met al vind ik de MC-20 zeer indrukwekkend en ik blijf me er zelf steeds op betrappen dat ik 'm voortdurend gebruik in combinatie met mijn 300mm lens. Zo kan ik voortdurend omgevingen fotograferen of details, die anders onmogelijk waren. Voorheen met mijn 35mm camera gebruikte ik een converter nooit. Nu kan ik zeggen dat het het absoluut waard is om die extra 150 gram in je tas te stoppen..

Auteur & fotograaf: Andreas Geh

* 35mm equivalent

Dit is mogelijk ook interessant voor u