Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Natuur & Wildleven

Toen ik een startte met het maken van plannen van hoe lang ik de nieuwe OM-D E-M1 Mark III op de proef zou stellen, wist ik dat ik ergens heen zou moeten gaan met verschillende mogelijkheden, zoals riante uitzichten, en een rijkdom aan fotografie kansen. Toen Madeira werd gesuggereerd, zei ik onmiddellijk ja. Van wat ik weet van het het kleine eiland in de Noord Atlantische Oceaaan is dat het de perfecte plek zou zijn om de nieuwe camera en de M. Zuiko Digital ED 12-45mm F4 Pro objectief uit te proberen. We hadden slechts vier dagen, dus ik plande een volgepropt reisschema met vier zonsopgang shoots die met veel wandelen en rijden daartussen absoluut een uitdaging zouden worden.

De eerste van de tien voor vijf wekkermomenten in de ochtend kwam al snel, en binnen het uur, sprongen we in het donker over de vulcanische rotsen in het noordoosten van het eiland. De rotsformaties van Porto da Cruz waren het doel van die ochtend en het prachtige licht van de ochtend deed me glimlachen. Vervolgens begonnen we aan een stevige wandeling van 10 km rond Rabaçal in het westen van het eiland. De wandeling was verbluffend, met uitzichten over glooiende valleien, prachtige begroeiing, en enorme watervallen. Het was soms behoorlijk moeilijk en de draagbaarheid van mijn Olympus kit werd zeer door mij gewaardeerd. De Live ND fimctie die ik had toegewezen aan functieknop op de camera, bleek erg bruikbaar te zijn tijdens een gelegenheidsshot van de regenboog in een waas van de waterval, en die het me mogelijk maakte om de sluitertijd onmiddellijk in te korten om het water gladder te doen lijken.

Wekkermoment nummer twee beloofde een stevige wandeling opgevolgd door een rit over het hele eiland. Tijdens dag twee van de reis heb ik de camera vrijwel uitsluitend met de hand bediend- van de enorme vergezichten over Ponta de São Lourenço, tot de prachtige weelderige begroeiing in het noorden van het eiland en terug naar de kiezelstranden in het zuiden. Gedurende de dag werd Handheld High Res Shot mijn favoriete nieuwe functie.

's-Ochtens om 10 voor vijf ging voor de derde keer van de vier de wekker af. Het begon langzaam aan lastig te worden, maar in de wetenschatp dat we er op uit gingnen naar een zonsopgang op 1850 meter hoogte, gaf me die extra boots die ik nodig had. Terwijl we in het donker de berg omhoog reden, keek in naar het oosten en zag niets anders dan mist. Plotseling kwamen we boven het wolkendek uit en daar was een prachtige gload aan de horizon. De zonsopgang die voor onze ogen plaatsvond was werkelijk prachtig. De eerste roze, paarse en rode tinten die de lucht veranderden in een gouden gloed van de vroege ochtend zon boven de wolken en alle bergtoppen om ons heen raakte. De harde wind betekende dat het statief nutteloos was, en ik was echt heel blij met de resultaten van de Handheld High Res-functie. We bleven een tijdje en genoten gewoon van het uitzicht voordat we teruggingen.

Voor de laatste zonsondergang van deze reis, wilde ik echt heel graag het uitzicht over de hoofdstad vastleggen. We installeerden ons aan het begin van het "gouden uur", genoten van het uitzicht, het licht van de ondergaande zon op de wolken en vervolgens zagen we de stad oplichten in de avond. Nogmaals , maakte ik gebruik van de High Res functie, en bij deze keer zowel vanuit de hand als op het statief probeerde ik zoveel mogelijk detail van de stad beneden mij vast te leggen.

De laatste keer dat de wekker afging om tien voor vijf was zwaar, maar gezien we de dag daarvoor zo ontzettend hadden genoten, keerden we terug naar de top van de Pico do Arieiro in de hoop op herhaling van de vorige dag. Het was weer een geweldige ervaring, maar helaas hadden we dit keer de wind tegen ons - er waren windstoten die sterk genoeg waren om ons omver te waaien. Echter, we keken toe hoe de zon boven op de verdwijnende wolken kwam en maakten een paar mooie plaatjes van het "gouden uur". Dit soort ervaringen maken het vroege opstaan helemaal waard.

Auteur en fotograaf: Tom Ormerod

Dit is mogelijk ook interessant voor u