Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Natuur & Wildleven

Ik ben een fotograaf die gebruik maakt van lange belichtingstijden om met licht te kunnen verven. Lange belichtingstijden hebben een donkere omgeving nodig en daarom ben ik constant op zoek naar interessante locaties met een minimale hoeveelheid aan lichtvervuiling. Gewoonlijk zijn dat soort plekken verlaten en ver van de stad. Hier in Finland hebben we zeker meer dan voldoende duisternis en locaties die ver genoeg verwijderd zijn om te voldoen aan deze voorwaarden. Alhoewel ons land talloze mogelijkheden biedt voor een nachtfotograaf, heb ik altijd de wens gehad om in een totaal andere omgeving, buiten Finland met licht te schilderen.

Als partner van Olympus en Wilderness Safaris Ecotoerisme kreeg ik de kans om Namibia te reizen en een van 's werelds grootste woestijnen in al zijn glorie te ervaren. De Namib-woestijn is absoluut de ideale plek als je op zoek bent naar een heldere nachtelijke hemel waarbij je de Melkweg boven de bergen of de sporen van de sterren in een maanlandschap wilt vastleggen. Ik werd echt opgewonden over al die lichtverf mogelijkheden en de thema's waarmee ik zou kunnen werken. Vanuit de hoofdstad Windhoek, vloog ik 350 km zuidwaarts naar Kulala Nationaal Reservaat waar ik logeerde in het Wilderness Safaris Kulala Desert Lodge. Elke ochtend werd ik om 5 uur wakker om foto's te maken in een wat zachter licht en om de omgeving te verkennen in wat een koelere temperatuur. 's-Avonds, maakte ik dan enkele lichtschilderijen en ik organiseerde een workshop waar we met licht geschilderde portretten maakten, samen met de gidsen van Wilderness Safari en andere gasten. Na intens genoten te hebben van alle geweldige activiteiten in Kulala reservaat en het bezoek aan het Sossuvlei-gebied werd het tijd om mijn reis voor te zetten. Ik vloog 1000 km naar kamp Serra Cafema, gelegen in het noordwestelijke gebied van Namibia. Langs de Kunene Rivier is de omgeving wat groener en je kunt er verschillende vogelsoorten zien en zelfs krokodillen. De rivier fungeert als een grens tussen Angola en Namibia. Dit gebied is tevens de thuisbasis van de semi-nomadische Himba-stam, wiens leden ik tot mijn geluk heb mogen ontmoeten tijdens mijn bezoek.

De Namib-woestijn is een van de droogste plekken op aarde, gezien de jaarlijkse regenval in het westerlijke gedeelte slechts 5 mm is, waardoor het dus uiterst lastig is voor dieren en planten in het gebied. Dit is ook de reden waarom er zoveel lege rivierbeddingen zijn in het zuiden, waar dieren zoals leeuwen, cheeta's, en olifanten reeds zijn verdwenen. Aan de andere kant, hebben sommige diersoorten zoals oryxes, struisvogels, springbokken en jakhalzen zich aangepast aan de droge en hete leefomstandigheden.

De Live Composite-modus op Olympus-camera's is een onmisbare tool voor elke lichtschilder. Voor deze reis bracht ik de OM-D E-M5 Mark III body, die ook deze geweldige functie heeft. Omdat ik vanwege de gewichtsbeperkingen tijdens de vlucht licht moest reizen, koos ik voor de M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO-objectief - een geweldige allrounder voor op reis! Een ander geweldig ding is dat veel van de Wilderness-kampen een selectie aan Olympus-uitrusting hebben, dus ik hoefde niet eens mijn hele uitrusting mee te nemen uit Helsinki. Op die manier had ik meer ruimte voor mijn licht schildergereedschap.

Als lichtkunstenaar probeer ik een verband te vinden tussen mijn werk en de omgeving waar ik iets ga creëren. Tijdens deze reis kwamen alle ideeën voor lichtschilderen vrij snel, vooral omdat ik steeds beter begreep hoe belangrijk het is om alle pogingen te ondersteunen om de wildernis te herstellen en te beschermen. De hele ervaring was echt inspirerend; wilde dieren van dichtbij bekijken en luisteren naar de gidsen die uitleggen hoe het ecosysteem van de woestijn werkt en welke geschiedenis elke regio heeft, het was fascinerend.

Hopelijk kan ik in de binnenkort terugkeren naar Namibië!

Auteur en fotograaf: Hannu Huhtamo

Dit is mogelijk ook interessant voor u