Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Stad & Reizen

Op een van mijn reizen, kreeg ik de kans om een week lang de nieuwe E-M5 Mark III in Zuid-Tirol uit te proberen, een unieke ervaring en zeer aan te bevelen voor zij die van de natuur en ongelooflijke landschappen houden. Zonder twijfel een perfecte ervaring voor deze gelegenheid.

Ik moet zeggen dat ik verbaasd ben over hoe compact en licht de camera is, en dat met alle nieuwe functies die het heeft, heeft Olympus echt nagedacht over alles. Door het kleinere en compactere formaat biedt het meer grip voor hen die behoefte hebben aan een stevigere houvast.

Als een fundamenteel kenmerk, de mogelijkheid te hebben om de waterdichtheid van de behuizing en de objectieven te testen in de regen, zonder me zorgen te hoeven maken over druppels die op de camera terecht komen, zou ik moeten zeggen dat de verbeteringen niet onopgemerkt blijven. Nu ben ik volledig voorbereid om urenlang herten te fotograferen in een natuurreservaat.

Dankzij het kleine formaat, wordt het bijna niet opgemerkt, maar mijn advies is dat, bij de fotografie van dieren in de natuur u naast het gebruik van een zeer veelzijdig objectief met een geweldige zoom zoals de M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3, u zich verdekt opstelt achter een boom. U kunt ook gebruik maken van de stille opmane, zodat dat de dieren niet opgeschrikt worden.

Tijdens de klim naar de toppen van het Stelvio-gebied, en dit zijn steile beklimmingen, is het van uiterst belang dat de apparatuur die u meeneemt niet alleen veelzijdig is maar ook niet zwaar. In dit geval had ik slechts twee objectieven bij me, de M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO een uiterst veelzijdig objectief voor elke gelegenheid en de M.Zuiko Digital ED 14-150mm F4-5.6 II. De eerste gebruikte ik voor landschappen en de tweede voor het geval ik dichterbij dieren in de natuur wilde komen, zoals bijvoorbeeld bij een leuke marmot. Ik maak graag gebruik van het licht in de vroege ochtend, en in de uren tijdens de schemeringen, dat zijn de beste momenten van ultiem licht op de hoogste toppen.

OTalloze keren, heb ik me moeten afvragen of ik een zeer zware uitrusting en diverse batterijen met me mee zou nemen, en dan in alle eerlijkheid me heb afgevraagd of ik ze wel of niet zou meenemen op een tocht. De Olympus E-M5 Mark III heeft genoeg aan slechts een batterij die een hele dag meegaat. Zelfs bij het maken van video-opnamen tijdens de beklimming, en dat zonder dat een extra statief of stabilisator nodig is.

Met enige regelmaat trof ik mezelf aan in een bergachtige gebied met hoge winden en geen enkele veilige plek om mijn objectief om te wisselen, hetgeen ik dus tussen en passant moest doen. De snelheid waarop een objectief omgewisseld kan worden is bleangrijk en het is een van die dingen waar ik me bij een Olympus camarageen zorgen over hoef te maken, want zelfs na jaren lang gebruik van het systeem, heb ik tot nu toe nog niet een keer de sensor hoeven schoon te maken. En dat niet alleen, ik hoef echt niet bang te zijn dat ik me zorgen moet gaan maken over het omwisselen van objectieven in de diverse weersomstandigheden. Overigens ik moet wel even vertellen dat ik gezelschap kreeg van een paar ezels die toch wel nieuwsgierig waren naar wat ik deed al zittend op de grond.

Na een week uitproberen van de Olympus E-M5 Mark III op verschillende manieren kan ik zeggen dat het een perfecte reisgezel is, licht in gewicht, met uitwisselbare objectieven, accuraat en met erg snelle scherpstelling, wat aansluit bij de verwachtingen van welke reisfotograaf die graag lichte apparaat in zijn rugzak heeft.

Auteur en fotograaf: Oliver Vegas

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur