Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Stad & Reizen

's Avonds of 's nachts kun je hele mooie foto's maken. Om teleurstelling te voorkomen, raad ik u een goede voorbereiding aan.

Een goede voorbereiding is de weg naar succes

Ten eerste, leer uw camera zo goed kennen dat u blind de knoppen weet te vinden en dat u zonder nadenken precies weet waar ze zitten en wat ze doen. Zorg voor een volledig opgeladen batterij en dat de geheugenkaart leeg is. Maak uw lenzen schoon voordat u op pad gaat. En doe in uw cameratas voor de zekerheid nog een extra batterij, een geheugenkaart als ook een lensdoek.

Gebruik een groothoeklens

Voor het fotograferen in een stad raad ik dringend een groothoek of een groothoek zoomlens aan ( bv. Een 9-18 mm objectief; 35 mm-equivalent: 18-36 mm) omdat grote open plekken niet vaak voorkomen in de stad en dat u dus vaak dichtbij gebouwen zult zijn. Mijn favoriet is de Olympus M. Zuiko Digital ED 7-14 mm F2.8 PRO objectief die ik dus altijd bij me heb. Een snel objectief die mooie beeldkwaliteit mogelijk maakt.

Naast het uizoeken van de apparatuur, zult u ook een beslissing moeten nemen over wat u wilt gaan fotograferen. Het beste moment om foto's te maken wordt o.a. bepaald door wat u wilt bereiken. Bijvoorbeeld, u wilt een mooie lucht met details fotograferen, dan is het verstandig om zo'n half uur voor of een half uur na zonopgang of zonondergang te beginnen. Deze momenten worden het "blauwe uur" en het "gouden uur" genoemd.

Wilt u een donkere hemel. Dan vertrek later of pas 's avonds laat. Als u lichtsporen van autolampen wilt, dan zorg er voor dat u op een viaduct staat, brug of iets vergelijkbaars. De Olympus Live Composite functie is ideaal hiervoor. Dus als u goed voorbereid bent dan kunt u vertrekken met een goed gevoel en thuiskomen met prettige resultaten.

Zorg voor de beste beeldkwaliteit

Als u een goede plek op locatie heeft gevonden, bepaal dan de instellingen. Stel de camera in voor het vastleggen van beelden in zowel jpeg als raw. Dit biedt meer vrijheid tijdens de nabewerking. U kunt de witbalans op automatisch laten staan. Ook al levert dit mogelijk niet altijd correcte kleuren op, maar die kunnen makkelijk aangepast worden met behulp van software. Stel de ISO in op een lage waarde, zoiets als 100, om beeldruis te vermijden.

Als u volledige controle over de belichting wilt, zet u de functiekiezer op M (handmatige belichting). Olympus-camera's maken sluitertijden tot 60 seconden mogelijk. Als u met nog langere belichtingstijden wilt werken, kiest u Bulb-modus.

Een statief houdt de camera stil

Ook al kunt u met uw Olympus camera opnames maken met een lange belichtingstijd vanuit de hand, adviseer ik u om toch een statief mee te nemen, voor de echte lange belichtingstijden is het eenvoudigweg onmisbaar. Bij het gebruik van een statief is de beeldstabilisatie niet nodig en kunt u deze uitzetten. Als u een statief gebruikt, is het van belang dat u de camera op afstand kunt bedienen. Maak gebruik van een ingebouwde zelfontspanner of een speciale afstandsbediening.

Meerdere belichtingen vergroten uw opties

In het donker heeft de camera moeite met scherpstellen op een onderwerp, dus dat kunt u beter handmatig doen. Een grote hulp daarbij is de "Focus peaking"-functies, waarmee u de nauwkeurigheid op uw LCD-schermpje kunt controleren. Door meer dan één foto van een specifieke situatie te maken, kunt u later kiezen voor de beste foto of gebruik maken van de mogelijkheid de beelden met verschillende belichtingen samen te smelten tot een beeld met behulp van software. Of probeer de HDR functie op uw camera.

Mijn tips voor succesvolle avondfoto's:

• Bereid u zich goed voor voordat u vertrekt

• Kies een groothoek- of halfgroothoeklens voor avondfotografie

• Gebruik een statief om mooie, heldere beelden te creëren

• Werk met een afstandsbediening om trillingen te voorkomen

• Maak meerdere belichtingen op één plek met behulp van bracket- instellingen en voeg ze daarna samen

• Bewerk eventueel uw afbeeldingen om de kleuren, scherpte, contrast of vervormingen te corrigeren

Auteur & fotograaf: Gerrit de Groot

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur