Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Stad & Reizen

Dit eiland voor de Oost-Afrikaanse kust is geen bekende reisbestemming. Midden in de oceaan, tussen Mozambique en Madagaskar, en omringd met koraalriffen, bevindt zich het oudste eiland van de vulkanische eilandengroep de Comoren, genaamd Mayotte. Het was ooit een belangrijk handelscentrum en een piratenbolwerk. Het eiland werd gekoloniseerd door zeelieden en slaven en dankzij de prachtige lagunes en de diversiteit aan zeeleven is het nog steeds een goed bewaard geheim onder duikers. Als je op zoek bent naar een rustig plekje onder de palmbomen met verlaten witte zandstranden en blauwe lagunes, dan is dit de plek voor jou.Door het natuurlijke landschap is Mayotte echt een magisch paradijs.
Sinds 2014 is het vijfde overzeese departement van Frankrijk tevens erkend als onderdeel van de EU. Vanwege de geografische positie in deze regio is dit afgelegen eiland lange tijd van strategisch belang geweest. Eindelijk, vakantie! Vier weken rust. Waarom niet op reis, het liefst heel ver weg! Redelijk spontaan en zonder al te veel voorbereiding pakte ik mijn koffer, greep ik mijn camera en ging ik op weg om een oude vriend uit Parijs te bezoeken. Ik wist vrijwel niets over het eiland en voor vertrek gaf ik mezelf de opdracht om meer over het eiland en zijn inwoners te weten te komen, en dan vooral over hoe de verschillende etnische groepen in harmonie samen leven, zoals ik eerder ergens had gelezen.

De reis
De snelste manier om naar het eiland te reizen, is per vliegtuig vanuit Nairobi of via Réunion en Madagaskar. Ik keek voorzichtig naar beneden toen de piloot de landing inzette richting het kleine buureiland Petite Terre en ik realiseerde me dat we zouden landen op een pietepeuterig stukje land midden in de immense blauwe oceaan. Dit moet voor zelfs de meest ervaren piloten een hele uitdaging zijn. Grotere vliegtuigen kunnen simpelweg niet landen op het eiland. Nadat we veilig waren geland, namen we een rechtstreekse veerboot naar het buureiland Grande Terre en de hoofdstad Mamoudzou. Vanuit de hoofdstad namen we een gedeelde taxi, die over smalle weggetjes omhoog reed naar de bergachtige jungle in het midden van het eiland, door Combani naar het afgelegen dorpje Tsingoni, waar ik vier weken zou gaan doorbrengen met mijn vriend, zijn vrouw en hun vier kinderen.

De vergeten kinderen van Frankrijk

Toen ik onderweg naar het dorpje was, viel het me op hoeveel kinderen we tegenkwamen op het eiland; waar ik ook keek, overal waren kinderen. Meer dan twee derde van de bevolking is jonger dan 20 jaar. Kinderen worden in bootjes gezet door hun ouders, die hopen op een betere toekomst voor ze en de kinderen komen in drommen aan op de stranden van Mayotte. Daarnaast is de jeugdwerkloosheid extreem hoog, omdat de toestroom van vluchtelingen zorgt voor een verzadiging van de arbeidsmarkt.

De vrouwen van Mayotte

Een ander opvallend aspect zijn de Comorese vrouwen in hun kleurrijke 'chiromani', de traditionele wikkeljurken die zorgen voor een explosie van kleur op het eiland. De vrouwen op Mayotte staan niet alleen bekend om hun schoonheid en elegantie, maar ook om hun intelligentie. Ze hebben een speciale positie binnen de nog steeds aanwezige tribale cultuur. Een van de laatste matriarchaten ter wereld bestaat nog op dit eiland. Hier is bijvoorbeeld de vrouw de eigenaar van het familiehuis, iets dat haar een grote mate van zelfstandigheid en autonomie geeft. Het is echt fascinerend om te zien dat er geen conflict bestaat tussen deze traditie en de opvattingen van de islamitische meerderheid.

Dieven in de duisternis
Maki's, die behoren tot de orde van de lemuren, zijn allesbehalve verlegen. Je kunt ze overal op het eiland vinden. Elke avond, net voor de schemering valt, verzamelen ze zich op daken en in elektriciteitsmasten om kleine groepjes te vormen en te beginnen aan hun strooptocht door de dorpjes.
Elke vrijdag na Maghrib, het gemeenschappelijke avondgebed, stromen mensen in gewaden uit de vele moskeeën de straat op. De plek komt tot leven. Mensen stoppen om een praatje te maken en begroeten elkaar van verre. Er heerst een gevoel dat de inwoners van Mayotte nog steeds in harmonie met de natuur leven en dat gold ook voor mijn gastgezin. Elke ochtend vroeg, net voor zonsopgang en het onmiskenbare geluid van de oproep tot gebed, werd ik gewekt door het gekraai van de haan van de buren.

Îlot de Sable Blanc - witte zandstranden en blauwe lagunes

Het eiland, dat uit wit zandstrand bestaat, kan elke dag slechts een paar uur worden gezien en bezocht bij eb, wanneer het bereikbaar is per boot. Als het tij begint te stijgen, verdwijnt het witte zandstrand geleidelijk onder de zee; een fenomeen dat een blijvende indruk op me heeft gemaakt en mijn persoonlijke hoogtepunt was tijdens de reis.

De keuzes voor mijn uitrusting
Voordat ik aan mijn avontuur zou beginnen, overlegde ik met Olympus en kreeg ik de mogelijkheid om de OM-D E-M10 Mark II en enkele lenzen uit de Olympus PRO Series te testen, waaronder de M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO met een M.Zuiko Digital 1.4x teleconverter MC-14. Beide lenzen leken me een goede keuze en ik heb geen spijt gekregen van die beslissing. Ze zijn nog steeds een vast onderdeel van mijn reiskit. Hun optimale beeldweergave en de hoge scherpte in details maken deze lenzen mijn absolute favorieten, en hun extreme lichtgevoeligheid maakt ze zelfs nog beter. Wat de beeldstabilisatie over 5 assen van deze spatwaterdichte camera, in combinatie met de 40-150mm telelens, kan bereiken op volle snelheid in een boot waar de golven tegenaan slaan, is ongelofelijk. Dit was een echte vuurproef voor de kit en hij is geslaagd met vlag en wimpel!

Fotografische uitdagingen

Wat betreft spontane straatfotografie vind ik de regio redelijk riskant, vooral voor onervaren fotografen. De huidige situatie is instabiel en de sfeer wordt gekenmerkt door armoede en het harde leven van alledag. Mijn behoefte aan veiligheid bereikte nieuwe niveaus op sommige gebieden. Daarnaast maakte de doorgaans negatieve houding van de moslims tegenover fotografie het niet makkelijk om foto's te nemen. Als ik niet in het gezelschap was geweest van betrouwbare lokale inwoners had ik veel van mijn foto's niet kunnen maken.
Vanaf de tweede week zorgde ik ervoor dat ik een veel kleinere kit meenam en vervoerde ik deze in een goedkope en onopvallende schoudertas. Elke keer als ik mijn camera pakte, was er een bepaald risico en trok ik de aandacht van voorbijgangers. Niet omdat ze nog nooit een camera hadden gezien, maar omdat het duidelijk een duur apparaat was. In zulke extreme omstandigheden is de stille sluiter van een spiegelloze en compacte camera zoals de E-M10 Mark II onmisbaar als je een aantal foto's wilt nemen zonder in de problemen te komen.
Ondanks dat ik mijn oorspronkelijk geplande fotografieproject moest schrappen bij aankomst,
realiseerde ik me tijdens deze trip dat de schrijnende situatie van de talloze illegale vluchtelingenkinderen de thema's van mijn volgende fotoserie zou gaan bepalen.

Schrijver & Fotograaf: Shamsan Anders

Foto-overzicht

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur