Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Stad & Reizen

Veel mensen gaan naar een fotografiezaak om een nieuwe camera aan te schaffen. Over het algemeen vinden ze de volgende aspecten belangrijk: ergonomie, handligging, sensoren, aantal megapixels, dynamisch bereik, geluid, menu en lensaanbod. Hoewel deze eigenschappen zeker belangrijk zijn voor fotografen, houden maar weinig mensen rekening met de technische functies van de camera, met andere woorden, het gedeelte onder de motorkap. Toen ik in 2014 overstapte op het systeem van Olympus, las ik in de Olympus-catalogus over functies waar ik eigenlijk maar weinig mee had. Op dat moment dacht ik dat functies als Live Bulb, Live Time of Live Composite niet echt nodig waren en dat het slechts opsmuk was. Echter, vraag me nu of ik deze functies nodig heb en gebruik, en ik antwoord volmondig ja!

Wanneer ik de toepassing van een lange sluitertijd bespreek met fotografen die geen Olympus-camera gebruiken, zeg ik altijd: "Ik hoef mijn sluitertijd niet te berekenen, ik kijk gewoon naar het scherm en zodra de belichting goed is, heb ik mijn foto." Vervolgens vragen ze, "Hoe doe je dat?", waarop ik antwoord, "Dankzij de magische Live Bulb-, Live Time- en Live Composite-functies die je alleen bij Olympus krijgt! Ik heb de foto hieronder gemaakt in Frankfurt op precies zo'n dag. Ik wachtte totdat de lichtomstandigheden goed waren en, met behulp van de Live Composite-functie, toverde de camera het volgende beeld tevoorschijn. Een klik - een foto.

Olympus is de enige fabrikant die dit type functie voor de sluitertijd aanbiedt. Een paar maanden geleden was ik aan het hiken bij de Allerheiligen-watervallen in het Zwarte Woud en was ik aan het fotograferen. Ik stelde mijn apparatuur in en maakte een foto van de waterval met de Live Time-functie.


Toen ik me klaarmaakte om weg te gaan, kwam er een man aan die ook een Olympus-fotograaf bleek te zijn. Ik observeerde hoe hij het onderwerp benaderde. Aanvankelijk zette hij alles klaar en leek hij de foto met een lange sluitertijd te willen nemen, aangezien hij een grijsfilter op de lens schroefde. Vervolgens werd het nog interessanter. Ik wilde nagaan of hij de Live Time-functie zou gebruiken en wat bleek? Hij begon te rekenen: "Met diafragmawaarde X en het grijsfilter moet ik de sluitertijd instellen op X seconden." Op dat moment dacht ik, "Oh mijn god, hij heeft Live Time en toch rekent hij het uit." Dus ik benaderde hem en vroeg of hij wist hoe Live Time werkte. Hij antwoordde met een ja die meer als een nee klonk, omdat hij duidelijk niet volledig op de hoogte was van de technische mogelijkheden van de functie. Ik wierp me op om de functie ter plekke aan hem uit te leggen. Wat ik probeer te zeggen, is dat er fotografen zijn die Olympus-systemen gebruiken, maar die de functies van hun camera's niet kennen of gebruiken.

In eerste instantie kunnen ze wel een beetje overkomen als opsmuk. In werkelijkheid zijn deze functies hun gewicht in goud waard, omdat ze de kunst van het fotograferen daadwerkelijk makkelijker maken voor de fotograaf. Een lange sluitertijd levert een experimentele foto op. In de regel zullen de eerste foto's niet correct zijn belicht. Natuurlijk zijn ook het statief, de afstandsbediening en de app (OI.Share) echte musthaves. Ik zal een kort overzicht van de functies geven.

Live Bulb, Live Time en Live Composite werken ietwat anders. Om te beginnen moet de camera op een stabiele ondergrond, zoals een statief, worden geplaatst. Schakel vervolgens de beeldstabilisatie uit, kader de foto en stel scherp. Als je met een grijsfilter werkt, schakel dan de autofocus uit. Tot dusver is de gangbare manier ook van toepassing op lange sluitertijd en op Live Bulb, Live Time en Live Composite. Allereerst moet je de belichting meten in de A-, S- of M-stand. De belichtingstijd moet tussen de 0,5 en 60 seconden zijn; onthoud deze waarde. Vervolgens schakelen we naar de gewenste modus; druk op de menuknoppen, voer de tijd in die we eerder hebben genoteerd en bevestig daarna met OK. Schakel nu naar de Live View-modus op de camera. Op dit moment laten we de sluiter los en zien we hoe de foto wordt gecreëerd; het hele proces is verrassend eenvoudig! We hoeven de belichtingstijd niet te berekenen en de Live Composite-functie vult respectievelijke lichtverschillen aan, in plaats van het totaal beschikbare licht, zoals vaak het geval is. Dat is het verschil vergeleken met Live Bulb en Live Time. Dus grijp je camera, ga naar buiten en probeer het uit. Je zult deze functies geweldig vinden! De mogelijkheden zijn eindeloos! Het is eenvoudig om lichtpatronen, architectonische foto's, sterrensporen en nog veel meer te creëren. Daarnaast kent fantasie geen grenzen en het geweldige is dat de beelden in RAW- of JPG-formaat zijn.

Ik wil graag eindigen met dit citaat: "De natuur houdt ons niet voor de gek. Wij houden onszelf voor de gek. " - Jean-Jacques Rousseau

Schrijver & Fotograaf: Hayrettin Bilgin

Foto-overzicht

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur