Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Stad & Reizen

1. Reis licht

Je wilt niet te zwaar bepakt op reis. Juist daarom zou je je cameratas weloverwogen moeten inpakken. Maak de juiste keuzes maken en laat niet-belangrijke items thuis. Prime-lenzen zijn geweldig, maar een teveel aan lenzen brengt onnodig gewicht. Een of twee zoomlenzen kunnen een hoop gewicht schelen. De Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4 IS PRO is de perfecte keuze voor als je slechts één lens mee wilt nemen.

2. In stilte fotograferen

De stille sluiter maakt discreet fotograferen mogelijk. Ideaal voor straatfotografie, bruiloften of schuwe dieren, waarbij het geluid van de sluiter storend kan zijn. Alle OM-D camera's beschikken over een electronische sluiter, waarbij fotograferen in stilte eenvoudig is.

3. Statieven

Dankzij de uitstekende beeldstabilistie van Olympus is het gebruik van een statief vrijwel niet meer nodig. Maar bij het gebruik van extreem lange sluitertijden, zoals het fotograferen van de sterrenhemel, blijft een statief noodzakelijk. In dat geval raad ik een klein, reisvriendelijk model aan. Een goed alternatief is een Gorillapod, die zich overal laat plaatsen of laat klemmen om een boomstam. Maak je geen zorgen of zo'n statief wel stevig genoeg is; de OM-D kan prima omgaan met eventuele kleine bewegingen. Daarnaast kun je voor het gemak eenvoudig de OI Share App gebruiken om je smartphone in te zetten als afstandsbediening.

4. Extra stroomvoorziening

Een lege accu is een nachtmerrrie! Zorg daarom altijd voor extra accu's of een powerbank. De meest recente OM-D modellen kunnen opgeladen worden via de USB poort. Een extra geheugenkaart is ook aan te bevelen.

5. Wees er vroeg bij

In de vroege ochtend is het licht zacht, warm en op z'n mooist. Zet dus je wekker vroeg en plan een prachtige tocht. Werken met tegenlicht kan ongelooflijk indrukwekkend zijn.

6. Compositie

Compositie is de eerste les in fotografie. De Regel van Derden hoeft niet altijd de beste oplossing te zijn, maar is een prima startpunt voordat je met andere inzichten begint. Goed om te weten is dat er in fotografie eigenlijk geen goed of fout is. Stop dus nooit. Experimenteer en wees creatief!

7. Perspectief

Kijkhoeken zijn zo belangrijk en kunnen fundamentele verschillen aan het voetlicht brengen. Een vogelperspectief of kikkerperspectief zijn twee extremen met ongekende mogelijkheden. Probeer maar eens! Het kantelbare LCD-scherm zal je hierbij enorm kunnen helpen.

8. Neem altijd je camera mee

Je weet nooit wat je tegenkomt. Neem dus altijd je camera mee, zelfs tijdens avontuurlijke uitstapjes, zoals duiken, hiken of klimmen. Een heerlijk gezelschap vind je in de Olympus Tough TG-6, die waterbestendig en vorstbestendig is en tevens bestand is tegen schokken.

9. HDR-modus

Olympus camera's bieden HDR-mogelijkheden. Die techniek laat de camera meerdere foto's maken met verschillende belichtingen, die samengevoegd een resultaat bieden met uistekende details, zowel in de donkere- als lichte delen van de foto. Deze mogelijkheid is perfect voor landschapsfotografie met perfectie in kleur en belichting als eindresultaat.

10. Vergeet de details niet

Het is zo makkelijk om alleen op het grote geheel te letten, maar verlies ook de kleine details niet uit het oog. Zo kan een bloem, vlinder of waterdruppel een groot verhaal vertellen. Een lens als de M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 Macro of de 60mm F 2.8 Macro mag dan ook eigenlijk niet ontbreken tijdens je volgende reis. Het zijn beide perfecte keuzes in combinatie met jouw Olympus camera.

Auteur en fotograaf: Niklas Nilsson

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur