Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Stad & Reizen

Raja Ampat - het Vorstendom van de Vier Vorsten. Een van de meest afgelegen gebieden van Indonesië en tegelijkertijd een van de meest soortenrijke duikgebieden ter wereld. Dé plek voor duikers en een feest voor onderwaterfotografen. Podium voor vreemde wezens, enge beestjes en kleurrijke koraaltuinen. Toeristen en individuele reizigers van over de hele wereld fotograferen reeds lang onderwater en hebben deze magische plek voor zichzelf ontdekt. Altijd op zoek naar het perfecte onderwerp, de perfecte foto. Ook wij duiken in de eindeloze diepten van de unieke eilandengroep in het midden van de koraaldriehoek, het gebied met de grootste biodiversiteit in de zee op de wereld. Raja Ampat geeft ons het grote podium, Olympus de compacte en lichte cameratechnologie.

Elk jaar van oktober tot mei is er in Raja Ampat een extreem grote populatie mantaroggen, die toeristen en onderwaterfotografen met een voorliefde voor duiken aantrekt. In 2006 werd het Vorstendom van Vier Vorsten officieel uitgeroepen tot zeereservaat om de majestueuze wezens van de plaatselijke wateren te beschermen. Raja Ampat is een van de weinige plekken ter wereld waar beide soorten mantaroggen kunnen worden gespot. Duikers en snorkelaars hebben de mogelijkheid om te duiken en te snorkelen met zowel rifmanta's van tot wel drie meter groot als oceanische mantaroggen met een spanwijdte van meer dan zes meter.

Het feit dat de duikstekken met gegarandeerde snelle bewegingen van mantaroggen niet altijd gemakkelijk te duiken zijn, vormt een essentieel probleem voor veel ervaren onderwaterfotografen. Stromingen, die voor de elegante "glijders" geen probleem vormen, lijken zelfs voor ervaren duikers een onoverkomelijk obstakel.Dus hoe maak je perfecte beelden van rif- of oceanische mantaroggen, vooral tegen het zonlicht in? Het allerbelangrijkste is een goede beheersing van het drijfvermogen en een nog betere kennis van je camera-uitrusting. Diegenen die vechten tegen een stroming op de zeebodem en wanhopig proberen de beste instelling van hun camera te vinden, hebben eigenlijk al verloren.

Voor foto's van grote zeedieren zoals mantaroggen, haaien of zelfs bultruggen, is een lens met de juiste brandpuntsafstand essentieel. De fisheye-lens, M.Zuiko Digital ED 8mm F1.8 PRO is de eerste keuze op onze OM-D E-M1 Mark II, maar het betekent dat je relatief dicht bij het onderwerp moet zien te komen. Ergo: het maken van een goede foto kost tijd. Verborgen achter een kleurrijke verhoging wachten we op onze kans. De camera is al ingesteld, het diafragma relatief groot en de twee flitsers handmatig ingesteld op 75 procent van het volle vermogen. Imponerend glijdt een zwarte rifmanta majestueus boven onze hoofden. Vanuit de schaduw van de stroming volgen we het dier een paar flipperslagen tot we er direct onder zijn ​​en onze foto kunnen maken in het tegenlicht van de zon. Enkele ademhalingen later en een tweede mantarog doorkruist het diepe blauw en glijdt gracieus langs ons heen met een paar flappen van zijn vleugels, draait en zwemt zijn rondjes over een 'cleaningstation'. We kopen het kaartje voor een onvergelijkbare onderwatershow.


Twee zwartpuntrifhaaien patrouilleren langs de rand van het rif, een adelaarsrog komt uit de diepte en verdwijnt net zo snel. Daar zijn ze, de eerste wow-momenten en de perfecte shots. De momenten die een reis naar het eiland Vorstendom van Raja Ampat en de bijbehorende onderwaterfoto's onvergetelijk maken.

Onze reis leidt ons vanuit het zuiden van Raja Ampat, vanuit Misool, verder rechtstreeks naar de eindeloze zachte koraaltuinen van de Dampier Strait, het epicentrum van biodiversiteit. Eindeloze tuinen van felgekleurde zachte koralen zijn het onderwerp voor onze onderwatercamera's. Zoals eindeloze tapijten strekken de kleurrijke dierkolonies, die bestaan uit talloze individuele poliepen, zich uit over de bodem van de zonovergoten oceaan.

Zonnestralen laten de hypnotiserende ondergrond op een kleurrijke manier oplichten. Boomkoralen schitteren met rode zeezweepkoralen en enorme waaierkoralen. Het kleine en even zeldzame Pontohi-pygmeezeepaardje klampt zich vast aan zijn koraal en deint zachtjes heen en weer mee in de stroming. De prachtige sepia poseert glimmend in het licht van de duiklampen naast de kleine blad naaktslak (Shaun the Sheep) en de nieuwsgierige kokosnootoctopus. Met het diafragma wijd open om het effect van het beeld met het juiste boeket te versterken, vallen we onder een echte beestjes-betovering op de zandgrond en geven schaduw aan het leger van duisternis in de donkere nacht. Onderwater macrofotografie met de 60 mm macrolens. Precies het juiste voor macro-enthousiastelingen. Weinig stroming, meest bizarre levensvormen - het toneel is klaar voor de perfecte onderwaterfoto.

Auteur en fotograaf: Melanie en David Benz

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur