Mobile Version Hide

Je maakt waarschijnlijk gebruik van Internet Explorer 6. Deze browser is inmiddels verouderd.
Voor een veilig en betrouwbaar gebruik raden we je aan om over te stappen op een van de volgende browsers:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Stad & Reizen

Ik woon al twee en een half jaar in Orlando, Florida, maar ik ben nu pas voor het eerst een lang weekend naar New York geweest. Ik heb al heel wat foto's van New York gezien, maar in drie dagen tijd alle highlights fotograferen, is vrijwel onmogelijk. 

Zoals bij elke reis probeerde ik ook nu een zo licht mogelijke uitrusting mee te nemen. Vanwege de relatief strenge bagageregels bij de luchtvaartmaatschappij moest ik het dit keer met een minimum aan apparatuur doen. Normaal gesproken zou ik mijn PEN-F hebben meegenomen, omdat deze buitengewoon compact is en toch een uitmuntende kwaliteit levert.
Het weer in New York is echter lastig te voorspellen en volgens de weerberichten zou het de eerste dag onophoudelijk regenen. De PEN-F is niet tegen regen bestand, dus koos ik voor de OM-D E-M1 II met de Zuiko 12-40mm PRO. In vergelijking met een DSLR is deze combinatie relatief licht. Bovendien zou ik 'm voor vrijwel alles kunnen gebruiken.

Meestal fotografeer ik bruiloften, architectuur en interieurs. Maar ik keek altijd al vol bewondering naar de bijzondere streetfotografie van bijvoorbeeld mijn collega Thomas Leuthard, die ook actief is als Olympus Visionair. En toen was ik in New York. De eerste uren al stroomde de inspiratie bij me binnen en raakte ik in een ongekende flow.

Deze stad heeft een enorme dynamiek en achter elke straathoek schuilde een nieuw onderwerp. Statische onderwerpen, maar ook situaties waarin ik snel moest handelen.
Daarbij is het handig als je een uitrusting hebt waarmee je snel op situaties kunt reageren en meteen goed kunt scherpstellen. Dankzij het uitklapbare display kon ik ook probleemloos vanuit ongebruikelijke perspectieven fotograferen. Ik voelde me een van 'hen': een streetfotograaf op jacht naar beelden.

Dag één viel zoals voorspeld in het water. Ik ben mijn vrouw nog steeds dankbaar dat ze op Times Square in de stromende regen achter in een lange rij aansloot om kaartjes voor een musical van die avond te bemachtigen. Want dit bood mij de kans om in de aangrenzende blocks te fotograferen. Eindelijk kwam mijn outdoorjack goed van pas. In Florida heb ik dit zelden nodig gehad. De OM-D E-M1 II bleek tegen de langdurige regen bestand. Nu wist ik dat ik er echt op kon vertrouwen.

Op onze laatste dag brak toch nog de zon door en genoten we van een fietstocht door Central Park. Toen realiseerde ik me weer hoe goed de beeldstabilisator van dit systeem is. Tussendoor nam ik veel videoclips op. Ik filmde onder andere vanaf de fiets en de prestaties van de 5-assige stabilisator bleken ongekend.

Ik kon dit weekend prachtige foto's maken onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Van streetfotografie rond 5th Avenue en de metro, via de klassieke onderwerpen voor toeristen zoals Ground Zero en het World Trade Center One, tot een panorama van Manhattan bij nacht vanaf de Brooklyn Bridge. De E-M1 II en de Zuiko 12-40 PRO maakten hun beloften waar en vormden een prima uitrusting! Op mijn volgende reis zou ik graag de 12-100 PRO meenemen, om in bepaalde situaties nog dichterbij te kunnen komen, bijvoorbeeld voor details vanuit het WTC One, of voor portretten van mensen.

Schrijver & Fotograaf: Alexander Hahn

Foto-overzicht

Alle beelden zijn gemaakt met de volgende apparatuur