De noodzaak van innovatie in de zorg

05.07.2021

Nu de digitalisering van de zorg zich in de gehele sector blijft uitbreiden, kunnen innovatieve medische technologieën aanzienlijke nieuwe waardekansen bieden als ziekenhuisorganisaties deze op een geslaagde manier implementeren. In een wereld waarin disruptieve en opwindende digitale technologieën een revolutie teweegbrengen in de patiëntenzorg, is het niet alleen wenselijk, maar zelfs noodzakelijk om innovatief te zijn Als er zoveel op het spel staat - verbeterde efficiëntie, betere patiëntresultaten en een impuls voor de reputatie om getalenteerd personeel aan te trekken en concurrerend te blijven - hoe kunnen zorgorganisaties dan vandaag de dag innovatief zijn? En wat zijn de innovaties die uw aandacht verdienen?

Keel, neus en oor, Algemene chirurgie, Gastro-enterologie, Urologie, Gynaecologie, Pulmonologie
  • Informatie delen:

De noodzaak van innovatie in de zorg
Besluitvormers in de gezondheidszorg staan continu onder enorme druk om kwaliteitszorg te leveren met beperkte middelen. Factoren zoals een vergrijzende bevolking, sterke stijgingen van de langetermijncondities, verminderde financiering, hogere verwachtingen van patiënten en natuurlijk de huidige COVID-19-pandemie, maken dit nog moeilijker en benadrukken een constante behoefte aan innovatie in de gezondheidszorg.

Het feit dat er te weinig geschoold personeel beschikbaar is, vormt ook een serieuze uitdaging voor zorgaanbieders. Elke zorgaanbieder probeert er zo aantrekkelijk mogelijk uit te zien om de meest getalenteerde en gewilde potentiële werknemers aan te spreken. Baanbrekende technologieën en de steeds verdergaande digitalisering van de zorg kunnen helpen bij het bieden van deze broodnodige innovatie. Hierdoor worden kansen gecreëerd om de aantrekkelijkheid voor patiënten en personeel te vergroten en tegelijkertijd de resultaten en efficiëntie voor patiënten te verbeteren.

Een innovatiereputatie door digitalisering
In de zorg moeten innovaties een duidelijk voordeel laten zien ten opzichte van hoe het nu gebeurt. De Health Innovation Group van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHIG) stelt bijvoorbeeld dat innovatie "inspeelt op onvervulde behoeften op het gebied van de volksgezondheid door nieuwe manieren van denken en leren te verwezenlijken" en "ernaar streeft om waarde toe te voegen in de vorm van verbeterde efficiëntie, effectiviteit, kwaliteit, duurzaamheid en/of betaalbaarheid"1. Als zodanig omvat innovatie in de zorg een breed scala aan toepassingen, van nieuwe therapieën, chirurgische procedures, hulpmiddelen en tests tot nieuwe benaderingen van trainingen, onderwijs, inkoop en dienstverleningsmodellen.

In de digitale wereld van vandaag is het niet verwonderlijk dat het concept van zorginnovatie nauw verweven is met digitale transformatie en digitalisering. Om concurrerend te blijven, zowel in de ogen van de patiënt als in de ogen van potentiële medewerkers, zien veel organisaties in dat ze geavanceerde digitale zorgtechnologieën moeten toepassen. Dit kunnen bijvoorbeeld platforms zijn voor virtuele afspraken, nieuwe chirurgische beeldvormingstechnologieën of mobiele gezondheidsapps. Voor meer informatie over digitale zorgoplossingen lees ons artikel Digitalisering van de zorg: de opkomst van virtuele zorg.

Door de digitalisering van de zorg kunnen de patiëntervaring en -resultaten worden verbeterd. Daarnaast hebben digitale technologieën ook invloed op de gehele zorgverlening. Van virtuele methoden voor communicatie tussen zorgverleners tot digitale platforms voor het uitvoeren van administratieve taken, zoals het bijwerken van patiëntendossiers en patiëntgegevens, de mogelijke voordelen van nieuwe, disruptieve en opwindende technologieën hebben een impact op de gehele ziekenhuisorganisatie. Als zodanig zijn de voordelen op het gebied van efficiëntie, gebruiksgemak, tijdbesparing en kostenbesparing tastbaar voor iedereen die in de sector werkt, van ziekenhuismanagement tot praktiserende clinici.

Nu er in veel Europese markten een tekort is aan geschoold personeel, is een innovatiereputatie belangrijker dan ooit. Door implementatie van baanbrekende technologieën en de steeds verdergaande digitalisering van de zorg, kan een organisatie als innovatief worden beschouwd en worden kansen gecreëerd om de aantrekkelijkheid voor patiënten en personeel te vergroten en tegelijkertijd ook de resultaten en efficiëntie voor patiënten te verbeteren.

Ultramoderne, innovatieve zorgtechnologieën

Zorginnovatie en de patiëntervaring
Verbetering van de klinische mogelijkheden - door aanschaf en gebruik van baanbrekende apparatuur - kan een belangrijke bijdrage leveren om te voldoen aan de verwachtingen van het personeel, om de patiëntervaring te verbeteren en de reputatie van een ziekenhuisorganisatie in de ogen van huidige of potentiële patiënten verder te versterken. Zo kunnen innovaties in endoscopietechnieken bijvoorbeeld de snelheid en betrouwbaarheid van diagnose en behandeling verbeteren. Een goed voorbeeld is Olympus EVIS X1 , een geavanceerd endoscopiesysteem dat innovatieve, nieuwe en gebruiksvriendelijke technologieën integreert, zoals Extended Depth of Field (EDOF), Red Dichromatic Imaging (RDI), Texture and Color Enhancement Imaging (TXI), en bewezen functies zoals Narrow Band Imaging (NBI) om nauwkeurige screening en betrouwbare diagnoses te ondersteunen. In combinatie streven deze technologieën ernaar om kankerscreening te vergemakkelijken en de wijze van detectie, karakterisering en behandeling van maagdarm-aandoeningen, zoals colorectale kanker, te verbeteren.

De ORBEYE is een voorbeeld van hoe digitale innovatie talloze voordelen kan hebben in de operatiekamer, zodat chirurgen bijvoorbeeld betere microchirurgie kunnen uitvoeren. In tegenstelling tot traditionele chirurgische microscopen, waarbij chirurgen de uitvergrote operatieplaats bekijken door een set oculaire lenzen, werkt ORBEYE als een digitale vergrotingscamera. Het biedt een perfect 4K 3D-beeld van de operatieplaats, dat op grote 55-inch monitoren wordt geprojecteerd. Op deze manier is de procedure niet alleen voor de chirurg te zien, maar voor het gehele chirurgische team. Dit heeft een positieve invloed op de teaminteractie tijdens operaties en vergemakkelijkt de training van chirurgische procedures voor andere zorgprofessionals. Bovendien kunnen chirurgen nu rechtop opereren terwijl ze recht vooruit naar een scherm kijken in plaats van omlaag door een kleine set lenzen. Dit heeft niet alleen positieve ergonomische effecten, maar stelt chirurgen ook in staat hun patiënt beter te positioneren en nieuwe kijkhoeken op de operatieplaats te bereiken met ORBEYE.

De aantrekkingskracht van zorginnovatie
Voor clinici zijn nieuwe en innovatieve technologieën aantrekkelijk omdat ze helpen bij het leveren van optimale zorg. EVIS X1 omvat bijvoorbeeld ENDO-AID CADe - een computerondersteunde detectietoepassing die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie (KI) om clinici te ondersteunen. Bovendien draagt interactie met geavanceerde technologie bij aan de professionele ontwikkeling, waardoor clinici hun portfolio kunnen uitbreiden en hun persoonlijke waarde kunnen vergroten - wat natuurlijk aantrekkelijk is. ORBEYE voegt bijvoorbeeld een extra waardelaag toe omdat het systeem kan worden gebruikt voor chirurgische training en conferenties - en het biedt een immersieve ervaring om professionele ontwikkeling/training te helpen en samenwerkingen op te bouwen. Professor Jan Regelsberger, M.D., neurochirurg en voorzitter van de afdeling Neurochirurgie van DIAKO Krankenhaus Flensburg merkte op dat de ORBEYE "een werkelijk nieuwe en innovatieve technologie is waarvan we denken dat deze de komende 50 jaar relevant zal blijven" 2 .

ORBEYE maakt bovendien een revolutionaire sprong op het gebied van ergonomie op de werkplek in vergelijking met traditionele chirurgische microscopen, die groot en oncomfortabel zijn. Met name de mogelijkheid om rechtop te opereren, zorgt voor een comfortabelere en natuurlijkere werkhouding en kan de druk op het hoofd en de nek van de chirurg verlichten. Door een ergonomische werkruimte te bieden, laat u uw toewijding zien aan het welzijn van werknemers en dit kan een positieve invloed hebben op hun prestaties, algehele welzijn en veiligheid.

Hoe zorginnovatie efficiëntie en economische groei stimuleert
Innovaties in de gezondheidszorg kunnen economische groei stimuleren door betere efficiëntie en hogere productiviteit, evenals geoptimaliseerde patiëntresultaten. SOLTIVE beschikt bijvoorbeeld over functies en mogelijkheden die alles in de urologie kunnen omgooien en biedt waarde die van belang is voor een aantal verschillende urologische toepassingen (zoals lithotripsie, BPH (benigne prostaathyperplasie) en zacht weefsel) als een gebruiksvriendelijke en voordelige alles-in-één-oplossing.

SOLTIVE maakt gebruik van een innovatieve energiebron die de efficiëntie op de afdeling urologie drastisch zou kunnen verbeteren. Bij steenbehandeling kan de operatietijd met de helft worden gereduceerd door gebruik van SOLTIVE, waardoor de clinicus kostbare tijd bespaart. Bovendien leidt een zorgvuldig doordacht ontwerp met functies zoals stille werking en een luchtgekoeld en geoptimaliseerd energiesysteem tot aanzienlijk minder onderhoud, verbeterde energie-efficiëntie en minder stress voor het personeel. Alles-in-één-innovaties zoals SOLTIVE optimaliseren de workflows en helpen zo de efficiëntie, productiviteit en het welzijn van het personeel te verbeteren, en dat alles tegen lagere eigendomskosten.

Overzicht
Ultramoderne, digitale technologieën en procedures helpen de reputatie van ziekenhuisorganisaties te verbeteren, waardoor ze zich kunnen onderscheiden van hun concurrenten. Dit helpt niet alleen bij het aantrekken en behouden van klinisch personeel en patiënten, maar door innovatie kunnen ziekenhuisorganisaties ook de patiëntenzorg verbeteren. Bovendien kunnen met behulp van nieuwe technologieën de workflows worden gestroomlijnd, wat leidt tot beter tijdmanagement en op zijn beurt tot meer efficiëntie en productiviteit.

Innovatieve apparatuur, zoals ORBEYE, EVIS X1 en SOLTIVE van Olympus, kan de reputatie voor innovatie een boost geven en tegelijkertijd de patiëntenzorg verbeteren. Dergelijke innovaties bieden een aantal duidelijke voordelen, maar het is desalniettemin belangrijk op te merken dat innovatie niet alleen gunstig is, maar ook noodzakelijk. Om te floreren, moeten ziekenhuisorganisaties innovatie benutten om relevant te blijven in een concurrerende markt.