Contactaanvraag

Endoscopisch Ultrageluid

Endoscopisch ultrageluid (EUS) - een combinatie van endoscopie en ultrasonografie.

Endoscopisch ultrageluid combineert de voordelen van de twee medische disciplines: endoscopie en ultrasonografie. De ultrageluidtransducer is geïntegreerd in de distale tip van de endoscoop. Hierdoor kan de transducer dicht bij het interessegebied worden geplaatst, een belangrijke factor van de ongeëvenaarde resolutie van het EUS-beeld.


Concurrerende technieken zijn computed tomography (CT) en magnetic resonance imaging (MRI), maar beide technologieën bieden een lagere beeldresolutie en dus detectiepercentage van kleine laesies in vergelijking met EUS. Daarnaast zijn de CT- en MRI-technologie slechts beperkt tot beeldvorming en bieden ze niet de optie om direct weefselmonsters te verzamelen als er een verdacht gebied is gevonden tijdens het onderzoek. EUS biedt deze optie en is zelfs vrij van straling.


Dankzij de hoge beeldresolutie is de diagnose en stadiëring van verschillende laesies, die zich bevinden in en rond de tractus digestivus, mogelijk. Meestal volgen EUS-onderzoeken op een standaardendoscopie wanneer er aanvullende, gedetailleerde informatie over weefselkarakterisieken, bloedstroomdynamieken of tumorinvasiediepten is vereist. Met name een zeer precieze definitie van de tumorinvasiediepte (TNM-stadiëring) is van groot belang om de best mogelijke behandeling voor deze patiënten mogelijk te maken. Onder- en overstadiëring wordt vermeden, wat beide onvermijdelijk leidt tot een suboptimale of verkeerde behandeling van de patiënt.


Naast het belang van de tumorpenetratiediepte biedt EUS eveneens de optie om weefselmonsters te verzamelen op een minimaal invasieve manier in gebieden die onder normale omstandigheden alleen kunnen worden bereikt via invasieve chirurgie. Van Endoscopic Ultrasound (EUS) geleide Fine Needle Aspiration (FNA) is reeds bewezen dat het een waardevol hulpmiddel is bij het verzamelen van dergelijke weefselmonsters voor de patholoog of cyto-patholoog die vervolgens het specimen kan differentiëren tussen normaal, kwaadaardig en goedaardig weefsel.


De moderne EUS-technologie differentieert tussen "radiaal" en "lineair" scannen.


360° radiale scantechnologie

Het 360° scanbereik van de radiale echo-endoscoop biedt het voordeel van een volledig panoramische weergave, een dopplerfunctionaliteit voor het weergeven van bloedstroomdynamieken in de bloedvaten en beeldvormingsmodaliteiten zoals Contrast Harmonic – Endoscopic Ultrasound (CH-EUS). Hiermee kunnen zelfs microvasculatuurstructuren worden gevisualiseerd tot op het niveau van capillaire perfusies wat waardevolle informatie toevoegt aan het onderzoek, de oriëntatie in de tractus digestivus vereenvoudigt en zo de onderzoekstijd versnelt.

Radiale scantechnologie

Radiale scantechnologie

Radiale scan van de galblaas, alvleesklier, lever en vena cava vanaf de bulbus duodeni

Radiale scan van de galblaas, alvleesklier, lever en vena cava vanaf de bulbus duodeni

Minisondes – 360° radiaal scannen via het werkkanaal van een standaard endoscoop

Naast de beschreven echo-endoscoop bieden we ook ultrageluid minisondes aan. Dankzij de zeer kleine diameter kunnen deze door het werkkanaal van standaard endoscopen worden geduwd. Dit neemt de noodzaak weg voor het verwisselen van endoscopen gedurende het onderzoek. Daarnaast kunnen dankzij het kleine formaat, de minisondes in gebieden komen die niet kunnen worden bereikt via echo-endoscopen (bijv. ductus pancreaticus, ductus choledochus). Minisondes maken ook de creatie mogelijk van 3D-ultrageluidscans met functionaliteiten zoals oppervlakrendering, multivlakreconstructies of het berekenen van het tumorvolume.

Duaal vlak reconstructie (Dual-Plane-Reconstruction, DPR)

Duaal vlak reconstructie (Dual-Plane-Reconstruction, DPR)

3D-visualisatie van de DPR-scan

3D-visualisatie van de DPR-scan

180° lineaire scantechnologie

De lineaire scantechnologie heeft een scanbereik van 180° en differentieert in de richting van het ultrageluid scanvlak. De lineaire scantechnologie is ontworpen om continu de voortgang van de naaldinvoer in het weefsel te visualiseren bij het uitvoeren van een EUS-FNA-ingreep of andere therapeutische ingrepen zoals de drainage van pseudocysten, neurolyse van de plexus coeliacus of bij het plaatsen van stents.

Lineaire scantechnologie

Lineaire scantechnologie

lineaire scan die de invoer van een naald gedurende een EUS-FNA-ingreep laat zien

lineaire scan die de invoer van een naald gedurende een EUS-FNA-ingreep laat zien

Naast het gebruik van EUS in de gastro-enterologie heeft de technologie ook zijn weg gevonden naar het werkveld van de pneumologie, met EUS-apparatuur voor de diagnose en stadiëring van longkanker. Endoscopic Bronchial Ultrasound (EBUS) geleide Fine Needle Aspiration (FNA) werd ontwikkeld voor het verkrijgen van weefselmonsters in de bronchiaalboom en het mediastinum, vergelijkbaar met de eerder beschreven EUS-FNA.

Contact en Ondersteuning

Waarmee kunnen we u helpen?

Contact opnemen

Of u nu op zoek bent naar antwoorden, een probleem wilt oplossen of ons simpelweg wilt spreken, u kunt hier contact met ons opnemen.

Naar Contactaanvraag

Activiteitenkalender

Ontvang meer informatie over onze gecertificeerde internationale trainingscursussen door medische experts in meer dan 25 referentiecentra in 13 landen in Europa.

Om onze trainingen en evenementen

Mediacenter

Ontdek ons mediacenter met meer informatie over onze producten en diensten, zoals brochures, documenten, beelden en video's.

Om onze Mediacenter

Deze site is alleen bedoeld voor inwoners van de Europese Unie, Rusland, het Midden-Oosten en Afrika. Goedgekeurde productindicaties, -registraties en -presentaties kunnen per land verschillen. Ga voor andere landen naar de wereldwijde website van ons bedrijf, op www.olympus-global.com , of de bedrijfswebsite van uw land, voor informatie over de beschikbaarheid van onze producten in uw woongebied en voor de meest recente registratiegegevens en het meest recente productlabel.

Gerelateerde toepassingen