Hamburg/Tokyo, 28-01-2021 | Persbericht | Medische Systemen Nederlandse Quest Photonic Devices B.V., toonaangevend in fluorescentiebeeldvorming, wordt overgenomen door Olympus ter versterking van de bedrijfstak Surgical Endoscopy

Olympus Corporation (“Olympus” – Director, Representative Executive Officer, President en CEO: Yasuo Takeuchi) kondigde vandaag aan dat het een overeenkomst heeft gesloten voor acquisitie van Quest Photonic Devices B.V. ("Quest" – CEO: Richard Meester) voor maximaal EUR 50 miljoen, inclusief mijlpaalbetalingen, om zijn capaciteiten op het gebied van chirurgische endoscopie te versterken.

Algemene chirurgie
  • Delen:
Olympus Europa Website_Quest_768x401_EN

Vanuit onder meer het hoofdkantoor in Nederland ontwikkelt Quest biedt fluorescentiebeeldvormingssystemen (fluorescence imaging systems, FIS) voor de medische sector. In vergelijking met conventionele beeldvormingstechnologieën kunnen met FIS meer chirurgische endoscopiemogelijkheden worden gerealiseerd.

Fluorescentiebeeldvorming maakt gebruik van technologieën met speciaal licht, waarbij specifieke fluorescerende kleurstoffen op basis van hun eigenschappen gericht worden toegepast op specifieke anatomische structuren. Door gerichte kleurstoffen te gebruiken in combinatie met bepaalde lichtgolflengten worden weefsels of laesies zichtbaar die onder normaal wit licht bijna onzichtbaar zijn. VISERA ELITE II, het laparoscopische beeldvormingssysteem van Olympus, beschikt al over fluorescentiebeeldvorming en maakt gebruik van nabij-infraroodlicht ter identificatie van bloedvaten of lymfeklieren onder het oppervlakteweefsel. Hierdoor kunnen chirurgen veiliger ingrepen uitvoeren met een lager risico op complicaties. De technologie van Quest biedt Olympus meer mogelijkheden op dit gebied.

Het onzichtbare zichtbaar maken

Quest biedt innovatieve technologieën voor multispectrumbeeldvorming en baanbrekende beeldvormingssystemen voor medische toepassingen, variërend van fluorescentiebeeldvorming tot foto-dynamische therapie. Dankzij deze acquisitie wordt de positie van Olympus als wereldwijde leider op het gebied van medische beeldvormingsoplossingen nog verder verstevigd. Chirurgen beschikken hiermee over innovatieve mogelijkheden, waaronder 3D- en 4K-beeldvorming, om "het onzichtbare zichtbaar te maken".

Spectrum® is het belangrijkste product van Quest. Dit is een beeldvormingssysteem voor fluorescentiegeleide chirurgie bij open en minimaal invasieve ingrepen. Kanichi Matsumoto, wereldwijd directeur van Surgical Endoscopy bij Olympus, zegt hierover: "We zijn verheugd om Quest's geavanceerde FIS-mogelijkheden toe te voegen aan ons uitgebreide portfolio voor medische beeldvorming. De combinatie van de toonaangevende FIS-technologieën van de Quest Spectrum® productlijn samen met het laparoscopische beeldvormingssysteem VISERA ELITE II van Olympus stelt Olympus in staat om chirurgen een breed scala aan hoogwaardige oplossingen voor fluorescentiebeeldvorming te bieden."

Nieuwe toepassingen en marktgroei

De wereldwijde markt voor FIS-apparaten groeit naar verwachting met een samengestelde jaarlijkse groeisnelheid van meer dan 12%, van ongeveer 310 miljoen Amerikaanse dollar in 2018 naar meer dan 827 miljoen Amerikaanse dollar in 2027. De toenemende vraag naar minimaal invasieve ingrepen en reconstructieve chirurgie stuwt de wereldwijde groei van FIS verder op. Bovendien wordt verwacht dat er de komende jaren steeds meer toepassingen komen voor de FIS-technologie, naarmate meer fluorescerende kleurstoffen kunnen worden gecombineerd met gerichte antilichamen. Naast andere toepassingen zal moleculaire beeldvorming zorgprofessionals in staat stellen om kankerlaesies in vivo te visualiseren en kankerchirurgie met ongekende methoden uit te voeren, waardoor de kans op herhaling mogelijk wordt verlaagd.

Quest heeft bovendien doorlopende partnerschappen met verschillende biotechnologiebedrijven die de volgende generatie moleculaire beeldvormingskleurstoffen ontwikkelen. Met behulp van dergelijke nieuwe kleurstoffen is de technologie van Quest mogelijk in staat om belangrijke nieuwe diagnostische mogelijkheden te ontdekken op het gebied van fluorescentiegeleide kankerchirurgie.

Over Quest

Quest Photonic Devices B.V. richt zich specifiek op de medische markten van chirurgie op geleide van fluorescentiebeeldvorming en kankergerichte sondes. Het SPECTRUM beeldvormingssysteem is van de volgende generatie en kan met superieure gevoeligheid 'door weefsel heen kijken'. Het systeem is in staat om informatie die eerder verborgen bleef, bloot te leggen om zo de chirurg te helpen tot betere klinische resultaten te komen.

Beelden & Video's

Contact

M Gengenbach new

Matthias Gengenbach

Group Leader B2B Communications EMEA
Olympus Europe SE & Co. KG

Mobiel: +49 15142369420
E-mail: matthias.gengenbach@olympus.com