Natuurwetenschappen

Wetenschap en technologie bieden oplossingen voor veel problemen in de wereld. Met de industriële en Life Science producten van onze divisie Wetenschappelijke toepassingen dragen we daar ons steentje aan bij. Bij Olympus geloven we bovendien in de kracht van innovatie en daarom willen we inspireren tot intelligente ideeën. Zo stimuleren wij de ontwikkeling van jonge talenten en wetenschappers om de grenzen van hun kennis te verleggen. We doen dit door steun aan STEM-educatie (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en door beurzen voor wetenschappers.

  • Delen:
Social Responsibility - Natural Sciences

Op onderzoeksgebied: kikkervel in vergrote weergave, weergegeven met de Olympus FV3000 microscoop.

Talent promoten, innovaties aanmoedigen

Je onderdompelen in een vreemde cultuur, omgaan met leeftijdsgenoten en internationale vriendschappen opbouwen. Het is een speciale en vaak vormende ervaring voor uitwisselingsscholieren. Hun horizon wordt verbreed, er ontstaan nieuwe perspectieven en het is ook nog eens heel leuk.

Om permanent contact tussen Japanse en Duitse scholen te realiseren en voorlichting te geven over de positie van Japan op het gebied van STEM-educatie heeft het Japanisch-Deutsches Zentrum Berlin het JDZB-wetenschapsprogramma ontwikkeld, voor schooluitwisselingen tussen Duitsland en Japan. Het programma richt zich op de bovenbouw van middelbare scholen in Duitsland die Japanse les aanbieden en alle STEM-scholen, met een sterke focus op natuurwetenschappen. In samenwerking met een vergelijkbare partnerschool in Japan zullen projecten over wetenschappelijke of technische thema's worden bedacht en verder ontwikkeld.

Olympus verleent financiële steun aan het programma en streeft daarbij niet alleen naar ondersteuning van de interculturele uitwisseling, maar ook van de wetenschappelijk-technische projecten van de middelbare scholieren. Deze projecten weerspiegelen namelijk regelmatig de dagelijkse werkzaamheden van sommige collega's. Een onderdeel van het programma is ook een bezoek aan het hoofdkantoor van de onderneming in Hamburg of Tokio.

Meer informatie over JDZB

Samen met de Duitse DGVS (vereniging voor spijsverterings- en stofwisselingsziekten) kent de Olympus Europa Foundation elk jaar de Endoscopy Research Award toe. De prijs eert uitzonderlijke prestaties op het gebied van fundamenteel en klinisch onderzoek. De prijs brengt niet alleen de resultaten van uitstekende projecten onder de aandacht, maar beoogt ook om gastro-enterologische endoscopie aantrekkelijker te maken voor de volgende generatie medische professionals.

De winnaar van 2017

Dr. Peter Klare van de Technische Universiteit München won de Endoscopy Research Award in 2017. Hij ontving de Award en bovendien € 15.000,- voor zijn onderzoek naar capnografie - een speciale techniek waarmee de verdoving van patiënten tijdens endoscopie in de gaten wordt gehouden.

De standaardmethode voor pulsoximetrie bewaakt de zuurstofsaturatie in het bloed van de patiënt. Capnografie meet echter de hoeveelheid CO2 in de uitgeademde lucht. Klare ontdekte dat onderbrekingen van de ademhaling tijdens endoscopie gemakkelijker en sneller kunnen worden gedetecteerd met capnografie dan met pulsoximetrie.

Capnografie is al lange tijd de norm voor algemene anesthesie, maar niet bij endoscopie. “Uit onze resultaten blijkt dat het de moeite waard is om te kijken of capnografische monitoring in de toekomst de standaardmethode moet worden, zelfs voor endoscopie onder verdoving”, legt Klare uit. Hiermee vat hij gelijk samen waarom zijn werk zo geslaagd was. Bovendien lichtte hij toe dat de prijs voor hem een stimulans was om door te gaan met onderzoek op het gebied van klinische endoscopie.

De winnaar van 2016

… was Dr. Eugen Zizer van het Centrum voor interne geneeskunde van de universiteitskliniek in Ulm, Duitsland. Hij wist de jury van vermaarde gastro-enterologen te overtuigen met zijn werk voor de deployment van een zogenaamd overtube-systeem (3D-geprint) voor gebruik tijdens endoscopische submucosale dissecties (ESD). Zijn conclusie: het overtube-systeem lijkt de ESD-techniek aanzienlijk eenvoudiger en sneller te maken.

Contact opnemen

Voor aanvullende informatie en het beantwoorden van vragen kunt u gebruik maken van het online contactformulier. Wij zijn u graag van dienst.

Neem contact op
Overige adressen